Организация The Document Foundation публикува нова версия на офисния пакет LibreOffice 26.8. Подготвени са инсталационни пакети за различни дистрибуции на Linux, Windows и macOS. Най-забележителните промени са:
- Осигурено е показването на различен цвят на фона на горната лента (Notebookbars) в различните модули (Writer, Calc, Draw и Impress). В режима на разделяне на инструментите по табове се появиха етикети за категории. Добавена е възможността за превключване между табовете на лентата, използвайки тъчпад или колело на мишката.

- Предоставена е възможност за промяна на цветната тема без перезапускане на приложението.
- В инструменталната лента, страничната панел и падащия блок за форматиране е унифициран списъкът със стилове, който сега изглежда еднакво навсякъде и не губи стандартни стилове след добавяне на собствени.

- В диалога за настройка на стиловете на страницата и в страничната панел са добавени допълнителни размери на страниците A0, A1, A2, B0, B1, B2 и B3.
- В страничната панел в диалога за управление на стиловете е реализирана възможността за независимо прилагане на филтри за стилове.
- Предоставена е възможността за настройка на комбинации от клавиши, свързани с отделни документи.

- Реализирана е вградена поддръжка на вариативни шрифтове OpenType (variable fonts), при които дебелината, ширината и други стилистични характеристики на глифа могат произволно да се променят. Вместо отделно описание на всеки вариант, комбинациите от възможни варианти се определят в един шрифтов ресурс чрез определения на възможни delta-отклонения от основния глиф с постигане на резултата чрез приложение на интерполация.
- В диалога за търсене и замяна на текст във регулярни изрази е реализирана възможността за използване на escape-последователности за кодиране на Unicode-символи, например, «\u000A» за нов ред или «\u0041» за буквата «A» в главен регистър.
- При използване на основните VCL-виджети в интерфейса е реализирано извеждането на предупреждение с предложение за инсталиране на пакета за интеграция с работния плот (например, libreoffice-kf6 за KDE).
- Осигурено коректно използване на шрифтове, чиито имена се променят в зависимост от зададения в системата език. Документите, създадени с един език в интерфейса, сега коректно се показват с нужните шрифтове в интерфейси на друг език, ако тези шрифтове са инсталирани в системата.
- В конфигурации без инсталирано допълнение APSO (Alternative Python Script Organizer) е предоставена възможност за отваряне на Python скриптове в системния текстов редактор от диалога за управление на макроси.
- В диалога за вмъкване на хипервръзка е добавена опция за изрязване на параметри от URL адреса ("?a=b&c=d…").
- За диалози, способни да променят размера си, на платформата Windows е добавен бутон за разширяване на прозореца до всичкото налично пространство.
- Добавен е филтър за търсене в свързаните от потребителя речници.
- Направени са многобройни подобрения в обработката и показването на текст на езици с писане от дясно на ляво.
- В Writer и Calc е разрешено редактирането на съществуващи стилове на таблици.
- Промени в редактора на документи Writer:
- Добавен е режим за визуално сравнение на документи, позволяващ в един прозорец един до друг да се оценят разликите между два документа или различни версии на един документ.

- Реализиран е нов двигател за композиране на абзаци (Paragraph Composer), който разбива текста на редове и разпределя интервалите при подравняване по ширина, като взема предвид не само съдържанието на текущия ред, но и следващите редове. Новият двигател позволява равномерно разпределение на празнотите във всички редове на абзаца, предотвратявайки ситуации, в които един ред е почти напълно запълнен, а друг почти празен заради съседството на дълги думи.

- Добавена е опцията „View ▸ Grids and Helplines ▸ Display Baseline Grid“ за визуализация на макетната мрежа, по която се извършва подравняването на буквите по долната граница на редовете. В настройките е възможно задаване на произволен цвят на хоризонталните водещи линии (Tools ▸ Options ▸ LibreOffice ▸ Appearance ▸ Customizations ▸ Baseline grid).

- При активиране на функцията за подравняване по базовата мрежа е реализирано коректно подравняване на врезките на текста.

- Добавена поддръжка за четене и реекспорт на DOCX файлове със свойства на стиловете за скриване на елементи и показване в галерия. В филтрите за внос и износ на DOCX е осигурена коректна обработка на коментарите към премахнатата част от текста. Коментарите към премахнатия текст в режим на проследяване на промените сега се показват с пречупен текст, както и самият текст.

- Добавен е режим на преглед „Черновик“ (View ▸ Draft), който показва само текста и скрива разсейващите елементи на оформлението, като отстъпи, колонтитули и изображения.

- В страничната лента в реда на бързо търсене е реализирана поддръжка за търсене в коментарите. Опциите за бързо търсене сега се показват веднага в панела, без да е необходимо отваряне на модален диалог.
- Добавена е опция за деактивиране на изтриването на маркирания текст, когато започвате да въвеждате нови символи, без да сваляте маркировката (Tools ▸ Options ▸ LibreOffice Writer ▸ Formatting Aids: Typing: ☑ Typing replaces selection).
- Добавена е поддръжка за сортиране на заглавията на разделите на документа в азбучен ред.
- В диалога за броене на думи са добавени данни за броя на думите преди и след курсора.
- В режима на експертни настройки е добавена възможност за пренаписване на съдържанието на падащото меню за стилове, използвайки параметрите ShowDefaultStyles, ShowUsedStyles, ShowFavouriteStyles и ShowUserDefinedStyles в групата org.openoffice.Office.Common.
- Повишена е производителността при отваряне на много големи документи с изображения.
- Добавен е режим за визуално сравнение на документи, позволяващ в един прозорец един до друг да се оценят разликите между два документа или различни версии на един документ.
- Промени в табличния процесор Calc:
- В сводните таблици (Pivot Tables) е добавена възможност за вмъкване на колони със стойности, които не се задават директно, а се изчисляват на базата на данни от електронната таблица.

- В инструменти е преобразувана бутонът за управление на границите в комбиниран бутон, който освен падащото меню с наличните типове рамки, сега запомня избрания стил и при повторно натискане веднага го избира, а менюто се показва само при натискане на иконата със стрелката.

- Добавена е команда Shuffle за рандомизиране на реда на клетките в избрания диапазон.
- Добавен е режим на „тиха“ блокировка на въвеждането на некоректни данни без показване на предупреждения.
- Подобрен е съвместимост с формата XLSX при задължителен пренос на редове вътре в клетките при създаване на връзки.
- Подобрен е интерфейсът за промяна на форматирането на текста в заглавието и футера на клетките.

- Разрешено посочване на относителни размери на шрифтовете при задаване на стиловете на клетките.
- Добавена е клавишна комбинация Ctrl + Home за преместване на курсора в първата заета клетка.
- В сводните таблици (Pivot Tables) е добавена възможност за вмъкване на колони със стойности, които не се задават директно, а се изчисляват на базата на данни от електронната таблица.
- Промени в системата за създаване на презентации Impress:
- Предоставена е възможност за създаване на слайдове с различен размер в една презентация.
- Добавена е поддръжка за групиране на слайдове в секции, което може да се използва за навигация със специализирана структура на презентацията. В страничната лента и в контролния панел страницата е предоставена възможност за показване на зададени от потребителя имена на слайдовете, до техните номера.


- Реализирана е възможност за достъп до палитрите на цветови теми чрез горната лента.

- Добавена е възможност за превключване между номерирани и маркирани стилове на списъци, запазвайки тяхната структура.
- Реализирани са варианти на вградени шаблони за презентации с съотношение 16:9, в допълнение на първоначално предлаганите варианти 4:3. При използване на тези шаблони смяната на формата на слайда от 4:3 на 16:9 вече не води до разтягане на фона.
- В режим на показ на презентацията е осигурено автоматично мащабиране на пиктограми в опционалната навигационна лента, в зависимост от размера на прозореца.
- В Draw е добавена опция за използване на колелото на мишката за мащабиране вместо за скролиране. За скролиране с колелото на мишката в този режим трябва да се задържа клавишът Ctrl. Реализирана е възможност за създаване на страници с различен размер в един документ.
- В Base е реализирана поддръжка за филтриране по дата или време при работа с бази данни Firebird. Проблемът с изтриването на коментарите към SQL заявки при превключване на друга заявка в Design View е решен.
- В Chart е реализирана възможност за импорт и повторно запазване на файлове в OOXML формат, съдържащи нови видове диаграми (‘chartex’), добавени в Microsoft Office. Към момента LibreOffice не може да показва и редактира тези диаграми и показва вместо тях табла с информация, че те не се поддържат.
- В Math е добавен диалог за създаване на матрици.

Източник: opennet.ru















