Организацията The Document Foundation представи версията на офисния пакет LibreOffice 24.8. Подготовени са инсталационни пакети за различни дистрибуции на Linux, Windows и macOS. В подготовката на версията участваха 166 разработчици, от които 108 са доброволци. 57% от промените бяха внесени от 49 служители на трите водещи компании по проекта — Collabora, Red Hat и Allotropia, 20% — от осем служители на The Document Foundation, а 23% от промените бяха добавени от 115 независими ентусиасти.
Версията на LibreOffice 24.8 е маркирана с „Community“ и ще се поддържа от ентусиасти, без да е насочена към корпоративни приложения. LibreOffice Community е безплатно достъпен за всички, включително корпоративни потребители. За предприятия, които се нуждаят от допълнителни услуги, се развиват отделни продукти от семейството LibreOffice Enterprise, за които партньорските компании предлагат пълна поддръжка, възможност за получаване на дългосрочни актуализации (LTS) и допълнителни функции, като SLA (Service Level Agreements).
Най-забележителните промени:
- В системата за експортиране е реализирана поддръжка на функцията за премахване на лични данни от запазените документи (Инструменти ▸ Опции ▸ LibreOffice ▸ Сигурност ▸ Опции ▸ Премахване на лична информация при запазване). Премахват се метаданни, като име на автора, време на създаване или промяна, име на принтера, продължителност на редактиране и свързани шаблони. Почистването на лични данни е налично за формати ODF, ODS/UOS, OOXML, RTF, DOC, PPT, PPTX и XLS(X).
- Добавен е нов режим на криптиране на ODF-документи с парола. Новият режим се характеризира с по-висока производителност, прилагане на удостоверено криптиране AES-GCM, по-пълно скриване на метаданни и висока устойчивост на атаки за подбиране на пароли (използва се функция за генериране на ключ на базата на хеша Argon2id).
- Промени в Writer:
- Значително разширени са средствата за настройка на автоматичното пренасяне на край на думите на нов ред. Добавена е възможност (Формат ▸ Символ… ▸ Позиция ▸ Изключи от пренасянето) за забрана на пренасянето за избрани думи, без да се прилага хак, свързан с промяна на езика, водеща до невъзможност за проверка на правописа на подобни думи.

- В контекстното меню, показвано за разделени преноси на думи, е добавена опция „No Break“, позволяваща да се изключи преносът на част от думата.

- Добавена е настройка на абзаца „Format ▸ Paragraph… ▸ Text Flow ▸ Hyphenation across“, позволяваща да се забрани преносът на част от думата на други страници, развороти или колони.

- Предоставена е възможност за промяна на ширината на панела с коментари.
- Подобрен е шružen ваз поддръжка на плаващи таблици, обхващащи няколко страници.
- За формати RTF и DOC е реализирана поддръжка на юридическа номерация (разделите се номерират с римски цифри, подразделите — с арабски цифри, а точките — с букви), която се използва за структурирането на юридически документи.
- Добавена е операция за форматиране, която поставя избрания текст в кръгли, квадратни или фигурни скоби или кавички при натискане на съответния отварящ символ.
- Предоставена е възможност за промяна на левите/десните интервали и режима на подравняване на таблицата чрез страничния панел.
- В страничния панел е добавена страница „търсене“ с списък от резултати от бързо търсене в документа.

- В интерфейса за навигация (Navigator) е добавена възможност за вмъкване в документа на различни видове кръстосани връзки, чрез преместване на елементи в режим drag&drop. Добавена е поддръжка за изтриване на бележки чрез Navigator. Реализиран е индикатор за изображения с невалидни връзки.
- Добавена е възможност за запазване на избрания по подразбиране фон при експортиране в DOCX.
- Значително разширени са средствата за настройка на автоматичното пренасяне на край на думите на нов ред. Добавена е възможност (Формат ▸ Символ… ▸ Позиция ▸ Изключи от пренасянето) за забрана на пренасянето за избрани думи, без да се прилага хак, свързан с промяна на езика, водеща до невъзможност за проверка на правописа на подобни думи.
- Промени в табличния процесор Calc:
- Рамката за индикация на фокуса сега се изрисува с отстъп от съдържанието на клетката.

- Добавена е поддръжка за импортиране и експортиране на сводни таблици (Pivot Tables) във формат OOXML, позволяващ директно форматиране на клетките на сводните таблици.

- Разширени са възможностите на диалога „Format ▸ Conditional ▸ Icon Set“, в който се появи възможност за избор на различни оператори чрез падащо меню, вместо поддръжка само на един оператор „>=“.

- При експортиране на листове в PDF формат, предоставена е възможност за определяне на диапазони.
- Подобрена е локализацията на статусния ред и страничния панел.

- Диалогът за защита на листовете на електронната таблица е преведен на асинхронен режим на работа.
- Реализирани са нови функции: LET, XLOOKUP, XMATCH, FILTER, RANDARRAY, SEQUENCE, SORT, SORTBY и UNIQUE.
- Добавена поддръжка на копиране и вграждане чрез клипборд между LibreOffice Calc и Google Sheets.
- Повишена производителността на изчисленията в многопоточен режим, премахнати са излишните блокировки на кода за форматиране на числа, направена е оптимизация на изчисляването на препратките. Ускорено е прерисуването след промяна на клетките (сега се прерисува само свързаната област).
- При преглед на електронна таблица в многоекранен режим, разрешено е включването на проверка на правописа само за един екран.
- Подобрена индикацията за наличието на коментари. В менюто Navigator, показвано при натискане на десния бутон на мишката, са добавени бутони за изтриване и редактиране на коментари. Добавена е възможност за скриване на авторството на коментара.
- В функцията за проверка на данни е добавен режим на работа с оглед на регистъра на символите.
- В интерфейса „Sheet ▸ Insert Cells“ е предоставена възможност за добавяне на няколко реда или колони наведнъж.
- Добавена опция (Tools ▸ Options ▸ LibreOffice Calc ▸ View ▸ Edit Cell Highlighting) за оцветяване на активната клетка, която е в режим на редактиране.
- Рамката за индикация на фокуса сега се изрисува с отстъп от съдържанието на клетката.
- Промени в системата за създаване на презентации Impress:
- Добавена отделна свиваем панел с бележки (View ▸ Notes Pane), показван под областта със слайда.

- В експертен режим (Tools ▸ Options ▸ LibreOffice ▸ Advanced ▸ Open Expert Configuration) е предоставена възможност за смяна на броя слайдове в стока, използван по подразбиране в интерфейса за сортиране на слайдове (View ▸ Slide Sorter).

- По подразбиране е осигурено мигновено обновяване на запуснатата презентация при извършване на промени в режим на редактиране или в конзолата за управление на презентацията, дори когато презентацията се показва на друг екран. За промяна на поведението е предоставена настройка „Slide Show ▸ Slide Show Settings… ▸ Live-mode“.
- При редактиране на тестов блок е осигурен показ на инструментите за форматиране на текст на втория ред на панела.
- Добавен е диалог за преминаване към зададен слайд.
- В нормален режим (Normal view) е предоставена възможност за превъртане на слайдове.
- Ускорено е зареждането на PPTX файлове с собствени форми.
- Добавена е опция за команден ред „—show“ за започване на показ на презентация от указан слайд.
- Добавена отделна свиваем панел с бележки (View ▸ Notes Pane), показван под областта със слайда.
- В редактора Draw е добавена поддръжка на мозаечни шаблони при импортиране на PDF файлове. Когато задържите курсора на таба на слоя, се подсветят обектите, които покрива слоя. Добавен е диалог за преминаване към зададена страница.
- В LibreOffice Base е осигурена поддръжка на режима автоматично запазване на данни за СУБД Firebird и е добавена поддръжка за свързване с mdb файлове на MS Access чрез провайдера ACE.OLEDB.12.0.
- В LibreOffice Chart е добавена поддръжка на нови типове диаграми "Pie-of-Pie" (вложени кръгови диаграми) и "Bar-of-Pie" (комбинация от кръгова и стълбовидна диаграма), както и възможност за импортиране на данни от диаграми от OOXML файлове, създадени в Microsoft Office. Осигурена е възможност за форматиране на текста в заглавия, блокове и фигури, използвайки диалога Format ▸ Character, например, за указване на надстрочни и подстрочни знаци във формули.

- В страничната лента Gallery е добавена поддръжка за търсене на обекти.

- В потребителския интерфейс е предоставена възможност за промяна на подразбиращия се маркер на елементите на списъка.
- В диалога "Position and Size" е опростено използването на настройките за запазване на съотношението на страните.
- В диалога "Special Characters" е разрешен ввод на Unicode символи (U+NNN) за отсяване на глифове.
- Списъкът с недавно отворени документи е ограничен до показване само на документи за текущия модул (в Writer се показват само текстови документи, в Calc само електронни таблици и т.н.).
- В категорията основни фигури (Basic Shapes) е включена "синусоида".

- В секцията "Tools ▸ Options ▸ LibreOffice ▸ Security ▸ Security Options and Warnings" е добавена настройка за деактивиране на активното съдържание и инструментите за автоматизация OLE.
- Осигурено е запазване на състоянието на бутоните, управляващи цветовете на фоновете, шрифтовете и подсветката между сесиите.
- Поддръжката на UCP удостоверяване на база WebDAV/HTTP и CMIS, използвана в Microsoft SharePoint, е подобрена.
- Поддръжката за експортиране в SVG е разширена.
- Платформите Windows 7 и Windows 8/8.1 са обявени за остарели, работата в които няма да бъде гарантирана от следващото издание на LibreOffice 25.2 (в това издание минималната версия на Python ще бъде заявена 3.9, в която е прекратена официалната поддръжка за Windows 7 и Windows 8).
- За работа на платформи различни от Windows вече е необходима достъпност на файла /dev/urandom.
Източник: opennet.ru













