Mnozí se setkali s fantastickou funkcí, například na přepínačích HPE – pokud konfigurace z nějakého důvodu není uložena ručně, po restartu se znovu načte předchozí uložená konfigurace. Technologie je v něčem neúprosná (zapomněl jsi uložit – dělej znovu), ale spravedlivá a spolehlivá.
Na MikroTikách však taková funkce v základu není, i když je již dlouho známo pořekadlo: "odstranění nastavení routeru – k dlouhé cestě". A i router přímo vedle vás lze velmi snadno proměnit v "cihlu – dokud se neprovede reset".
Jak zvláštní – nenašel jsem žádný manuál na toto téma, musel jsem to udělat ručně.
První, co uděláme, je vytvořit skript pro zálohování konfigurace. V budoucnu budeme stavy "ukládat" právě tímto skriptem.
Jdeme do System -> Scripts a vytvoříme skript, dejme tomu, "fullbackup" (samozřejmě bez uvozovek).
system backup save dont-encrypt=yes name=Backup_full
Heslo používat nebudeme, protože jinak by ho bylo nutné uvádět v otevřené podobě v sousedním skriptu, a smysl takové "ochrany" nevidím.
Vytvoříme druhý skript, který obnoví konfiguraci při každém spuštění. Nazveme ho "full_restore".
Tento skript je o něco složitější. Skutečností je, že při obnově konfigurace také dochází k restartu. Bez použití nějakého kontrolního mechanismu bychom dostali cyklický restart.
Kontrolní mechanismus se trochu "tvrdý", ale zato spolehlivý. Při každém spuštění skriptu nejprve probíhá kontrola přítomnosti souboru "restore_on_reboot.txt".
Pokud takový soubor existuje – znamená to, že je nutné obnovit z zálohy. Soubor odstraníme a provedeme obnovu s následným restartem.
Pokud takový soubor neexistuje – jednoduše vytvoříme tento soubor a nic neděláme (tj. jde o druhé spuštění, které následuje po obnově z zálohy).
:if ([/file find name=restore_on_reboot.txt] != "") do={ /file rem restore_on_reboot.txt; system backup load name=Backup_full password=""} else={ /file print file=restore_on_reboot.txt }
Nejlepší je zkontrolovat funkčnost skriptů v této fázi, před přidáním úkolu do plánovače.
Pokud je vše v pořádku – přistoupíme k třetímu a poslednímu kroku – přidáme do plánovače úkol pro spuštění skriptu při každém spuštění.
Jdeme do System -> Scheduler a přidáme nový úkol.
V poli Čas zahájení uvádíme startup (ano, píšeme to tak, slovy)
V poli On Event napíšeme
/system script run full_restore
Dále, spouštíme skript ukládající konfiguraci! Přece nechceme dělat vše to znovu?
Přidáváme nějaký „šum“ do nastavení pro kontrolu, nebo mažeme něco důležitého, a nakonec zkusíme restartovat router.
Ano, mnozí asi řeknou: „Existuje přece režim bezpečného spuštění!“. Nicméně, ten nebude vyhovovat, pokud budete muset znovu připojit router (například pokud změníte adresu nebo parametry wifi sítě, přes kterou jste připojeni). A také nezapomeňte na možnost „zapomenout“ tento režim zapnout.
P.S. Hlavní je teď nezapomínat na „ukládání“.
Zdroj: habr.com
