Udgivelse af kontorpakken LibreOffice 24.2

The Document Foundation har præsenteret udgivelsen af kontorpakken LibreOffice 24.2. Klargjorte installationspakker er forberedt til forskellige Linux-distributioner, Windows og macOS. 166 udviklere deltog i forberedelsen af udgivelsen, hvoraf 108 er frivillige. 57 % af ændringerne blev foretaget af 50 ansatte fra tre projektledende virksomheder — Collabora, Red Hat og Allotropia, 20 % — af otte medarbejdere fra The Document Foundation, og 23 % af ændringerne blev tilføjet af 108 uafhængige entusiaster.

LibreOffice 24.2 er den første betydelige udgivelse, der er skabt med den nye versionsnummereringsordning, som er knyttet til datoer og afspejler året og måneden for udgivelsen (nummeret 24.2 afspejler en udgivelse planlagt til den første uge i februar 2024). Udgivelsen af LibreOffice 24.8 forventes i august 2024. Den nye nummerering er indført, da projektets kodebase i de seneste år er blevet udviklet gradvist med bevaring af bagudkompatibilitet. Under sådanne forhold har ændringen af det første ciffer mistet sin tidligere relevans og er nu mere et formelt skridt end et indikator for radikale ændringer eller brud på bagudkompatibilitet. Nummereringen baseret på udgivelsesdato er valgt som mere brugervenlig for brugerne, som straks kan vurdere relevansen af den anvendte version og forstå tidspunktet for dens dannelse.

Udgivelsen af LibreOffice 24.2 er forsynet med etiketten "Community", vil blive understøttet af entusiaster og er ikke rettet mod brug i virksomheder. LibreOffice Community er frit tilgængelig for alle uden undtagelse, inklusive virksomhedsanvendelse. For virksomheder, der har brug for ekstra service, udvikles der særskilt produkter i LibreOffice Enterprise-familien, som vil modtage fuld support fra partnerfirmaer, mulighed for at få opdateringer i lang tid (LTS) og yderligere funktioner såsom SLA (Service Level Agreements).

De mest iøjefaldende ændringer:

  • Ændringer i Writer:
    • Der er givet mulighed for at bruge forskellige stilarter i kommentarer. Som standard anvendes paragrafstilen — "Comment", men man kan vælge en anden stil og ændre udseendet af alle kommentarer på én gang eller visuelt adskille forskellige typer kommentarer.
      Udgivelse af kontorpakken LibreOffice 24.2
    • Implementeringen af multi-side flydende tabeller er forbedret. For eksempel er brugergrænsefladen til indsættelse af flydende tabeller udvidet, der er tilføjet muligheder for at styre overlap og rammer, rendering af indlejrede tabeller er forbedret, og der er tilføjet en tekstindpakningsfunktion på alle sider (wrap on all pages).
      Udgivelse af kontorpakken LibreOffice 24.2
    • I navigationen er det muligt at slå indlejrede sektioner sammen og skjule dem fra kontekstmenuen. I tilstand for sammensyning af blokke (Outline Folding) bliver skjulte overskrifter nu ikke fjernet, men vises markeret med grå.
      Udgivelse af kontorpakken LibreOffice 24.2Udgivelse af kontorpakken LibreOffice 24.2
    • I navigationen er grupperingen af kommentarer i diskussionstråde blevet implementeret. Der er givet mulighed for at flytte relaterede elementer ved hjælp af musen i drag-and-drop tilstand fra navigationen til den markerede tekstblok, så den kan bruges som hyperlinks tekst.
      Udgivelse af kontorpakken LibreOffice 24.2
    • En ny algoritme til linjebrud er implementeret, som mere præcist svarer til opførslen af MS Word 2013 ved layout af tekst på siden. Den nye algoritme placerer ordene mere kompakt i justerede linjer og bruger færre mellemrum, hvilket gjorde det muligt at komprimere et testdokument med 'haler' på den anden side til en side.
      Udgivelse af kontorpakken LibreOffice 24.2
  • Ændringer i regnearksprogrammet Calc:
    • Der er tilføjet et søgefelt til sidepanelet med funktionslisten.
      Udgivelse af kontorpakken LibreOffice 24.2
    • Muligheden for visuelt at fremhæve linje og kolonne i den aktive celle er implementeret (aktiveres gennem Tools ▸ Options ▸ LibreOffice Calc ▸ View eller View ▸ Column/Row Highlighting).
      Udgivelse af kontorpakken LibreOffice 24.2
    • Understøttelsen af behandling og gemming i ODF-filer af videnskabelig notation for tal er blevet tilføjet, for eksempel '###.000 E0', '###.000e0' og '0.00E+?0'.
    • Muligheden for at forhåndsvise valgte skrifttyper ved at føre musen over markerede celler eller ved at gå ind i dropdown-menuen til arbejdet med skrifttyper er blevet genindført.
    • Cirkulationen af sidevekslingsoperationer via genvejstaster er blevet sikret.
  • Ændringer i præsentationssystemet Impress:
    • Understøttelsen af små kapitæler (Small Caps) er blevet tilføjet.
      Udgivelse af kontorpakken LibreOffice 24.2
    • Indstillingerne for diasshowet (Slide Show ▸ Slide Show Settings) er blevet udvidet. Der er sikret, at kontaktpunktet til visningen af navigationspanelet ('Show navigation panel') gemmes. Indstillingerne for præsentationslederen og fjernbetjening er blevet flyttet fra sektionen 'Tools ▸ Options ▸ LibreOffice Impress' til indstillingerne for diasshow. Der er tilføjet en kontakt for separat aktivering server for fjernbetjeninger, der bruger Bluetooth.
      Udgivelse af kontorpakken LibreOffice 24.2
    • Der er foretaget adskillige rettelser og forbedringer i skabelonerne. For eksempel er placeringen af pladsholdere blevet forbedret, der er sikret en mere sammenhængende formatering, overflødig markup er fjernet, kompatibiliteten med ODF-formatet er forbedret, og det er blevet lettere at bruge med sprog, der adskiller sig fra engelsk.
  • I Draw-editoren er muligheden for at importere fler-sidede TIFF-filer med et billede pr. side blevet tilføjet.
  • I formelredigeringsprogrammet Math er det nu muligt at ændre skrifttypen via menuen 'Format ▸ Fonts…', og der er tilføjet understøttelse af indsættelse af specialtegn via menuen 'Tools ▸ Special Character…'. Som standard er den visuelle tilstand for redigering af formler aktiveret.
    Udgivelse af kontorpakken LibreOffice 24.2
  • I indstillingerne er synligheden og konsistensen af visningen af parametre, der ikke kan ændres (f.eks. avancerede udskrivningsindstillinger), blevet forbedret.
    Udgivelse af kontorpakken LibreOffice 24.2
  • Dialogboksen med indstillinger for makrosikkerhed har fået tilføjet forklaringer om, hvad der er tilladt, og hvad der ikke er, i de foreslåede tilstande.
    Udgivelse af kontorpakken LibreOffice 24.2
  • Det tidligere pop-up vindue med sikkerhedsadvarsler, der åbnedes oven på indholdet, er blevet omdannet til en informationslinje, der er integreret i grænsefladen og ikke distraherer fra arbejdet. For eksempel vises sådanne meddelelser ved aktivering af indstillingen for at fjerne personlige data ved hver gemmehandling.
    Udgivelse af kontorpakken LibreOffice 24.2
  • I dialogboksen til indstilling af password er der tilføjet en indikator for passwordstyrke, implementeret ved hjælp af zxcvbn-c biblioteket.
    Udgivelse af kontorpakken LibreOffice 24.2
  • I dialogboksen til indsættelse af specialtegn for individuelle tegn er der tilføjet forklaringer og pop-op hints. For eksempel vises hintet 'EARTH GROUND U+23DA' for tegnet '⏚'.
    Udgivelse af kontorpakken LibreOffice 24.2
  • Mulighed for at nulstille billedbeskæringsoperationen er blevet givet.
  • Automatiske dokumentgemmemåde er ændret: som standard er indstillingerne 'Gem AutoRecovery-information' og 'Opret altid sikkerhedskopier' aktiveret for at gemme genoprettelsesinformation og lave sikkerhedskopier. Sikkerhedskopier gemmes i den mappe, der er angivet via indstillingen 'Tools ▸ Options ▸ LibreOffice ▸ Paths'.
  • Der er tilføjet et søgefelt til muligheder (Tools ▸ Options).
    Udgivelse af kontorpakken LibreOffice 24.2
  • I ekspertindstillingen er der implementeret pop-op hints om formålet med konfigurationsparametrene, og der er tilføjet støtte til separat visning af ændrede værdier.
    Udgivelse af kontorpakken LibreOffice 24.2
  • I brugerfladen "File ▸ Properties… ▸ Description" er der tilføjet ekstra redigerbare metadatafelter (Contributor, Coverage, Identifier, Publisher, Relation, Rights, Source, Type).
    Udgivelse af kontorpakken LibreOffice 24.2
  • Importen fra filer, der er oprettet med Gnumeric-pakken, er blevet betydeligt forbedret i filtre baseret på biblioteket orcus, og der er tilføjet støtte til import af tekst med formatering (rich-text) fra XML-formatet Excel 2003.
  • Der er tilføjet støtte til import fra docx-dokumenter med tegnet former (objekt "Drawing Canvas") i DrawingML-format i stedet for at bruge den forenklede VML-markup.
  • En ny krypteringsmetode til ODF-dokumenter er blevet tilføjet, som bruger autentificeret kryptering AES-GCM og hash Argon2id, samt bedre skjuler metadata.
  • Støtten til SVG OOXML-udvidelsen er blevet implementeret, hvilket muliggør brugen af vektorbilleder i SVG-format i stedet for PNG-plakater ved import og eksport af OOXML.
  • Ved import fra OOXML er de øverste og nederste sidehoved og sidefod på første side forbedret. I stedet for at oprette en separat stil for den første side er der brugt enegenskaberne fra den første side i den eksisterende stil.
  • Mulighederne for personer med synsproblemer er blevet betydeligt udvidet (Accessibility).
  • Brugerfladen er blevet lokaliseret til armensk.
    Udgivelse af kontorpakken LibreOffice 24.2
  • Den mobile Android Viewer-app har fået indledende støtte til en mørk tema.
  • I Qt-baseret brugergrænseflade, der anvendes som standard i KDE, er der sikret automatisk skift til en mørk farveskema og en mørk ikonpakke ved aktivering af mørkt tema i skrivebordets indstillinger.
  • Kravene til Linux-miljøet er blevet hævet. Det kræves nu mindst Red Hat Enterprise Linux 8/CentOS 8 for at bygge og køre LibreOffice (tidligere blev RHEL 7 understøttet). For at VCL-plugin baseret på Qt kan fungere, kræves nu Qt 5.15.

Kilde: opennet.ru

Køb pålidelig webhosting med DDoS-beskyttelse, VPS VDS-servere 🔥 Køb pålidelig webhosting med DDoS-beskyttelse, VPS VDS-servere | ProHoster