Mange har oplevet den fantastiske funktion pĂ„ HPE-switchene â hvis konfigurationen af en eller anden grund ikke er gemt manuelt, genindlĂŠses den tidligere gemte konfiguration efter genstart. Teknologien er pĂ„ sin vis ubarmhjertig (glemte at gemme â gĂžr det igen), men retfĂŠrdig og pĂ„lidelig.
I MikroTik er denne funktion ikke tilgĂŠngelig, selvom der lĂŠnge har vĂŠret et ordsprog: «fjernindstilling af routeren â til en lang rejse». Og selv en router lige ved siden af er meget let at gĂžre til en «mursten indtil nulstilling».
PĂ„ en eller anden mĂ„de â jeg fandt ikke en eneste manual om dette, sĂ„ jeg mĂ„tte klare det manuelt.
Det fĂžrste, vi gĂžr, er at oprette et script til at tage backup af konfigurationen. Senere vil vi âgemmeâ tilstanden med netop dette script.
Vi gÄr til System -> Scripts og opretter et script, lad os sige, «fullbackup» (naturligvis uden citationstegn).
system backup save dont-encrypt=yes name=Backup_full
Vi vil ikke bruge et kodeord, da det ellers skal angives i klart tekst i det tilstÞdende script, og jeg ser ikke meningen med en sÄdan 'beskyttelse'.
Vi opretter et andet script, som vil gendanne konfigurationen ved hver opstart. Lad os kalde det «full_restore».
Dette script er lidt mere kompliceret. Problemet er, at der ogsÄ sker en genstart under gendannelse af konfigurationen. Uden brug af en eller anden kontrolmekanisme fÄr vi en cyklus af genstart.
Kontrolmekanismen er blevet en smule 'klodset', men til gengÊld pÄlidelig. Ved hver kÞrsel af scriptet sker der fÞrst en kontrol af, om filen «restore_on_reboot.txt» eksisterer.
Hvis en sĂ„dan fil findes â betyder det, at der krĂŠves en gendannelse fra backup. Vi sletter filen og udfĂžrer gendannelsen med efterfĂžlgende genstart.
Hvis en sĂ„dan fil ikke findes â opretter vi blot denne fil og gĂžr ingenting (dvs. det er allerede anden opstart, som fĂžlger efter gendannelsen fra backup).
:hvis ([\/file find name=restore_on_reboot.txt] != "") gĂžr={ \/file rem restore_on_reboot.txt; system backup load name=Backup_full password=""} ellers={ \/file print file=restore_on_reboot.txt }
Det er bedst at teste scriptets funktion pÄ dette tidspunkt, inden vi tilfÞjer opgaven til planlÊggeren.
Hvis alt er i orden â gĂ„r vi videre til den tredje og sidste handling â vi tilfĂžjer opgaven til planlĂŠggeren for at kĂžre scriptet ved hver opstart.
Vi gÄr til System -> Scheduler og tilfÞjer en ny opgave.
I feltet Starttid vi angiver startup (ja, vi skriver det sÄdan, med bogstaver)
I feltet On Event vi skriver
/system script run full_restore
Derefter, kĂžrer vi scriptet, der gemmer konfigurationen! Vi Ăžnsker ikke at gĂžre alt dette igen, vel?
TilfĂžj noget "skrammel" i indstillingerne for at teste, eller fjern noget vigtigt, og prĂžv derefter at genstarte routeren.
Ja, mange vil sikkert sige: "Der er jo sikkerhedstilstand!". Men det hjÊlper ikke, hvis du i lÞbet af arbejdet skal genoprette forbindelsen til routeren (for eksempel, hvis du Êndrer adressen eller indstillingerne for Wi-Fi-netvÊrket, som du er tilsluttet). Og husk ogsÄ, at du ikke skal glemme muligheden for at "glemme" at aktivere denne tilstand.
P.S. Husk nu ikke at glemme at "gemme".
Kilde: habr.com
