The Document Foundation har præsenteret udgivelsen af kontorpakken LibreOffice 24.8. Færdige installationspakker er forberedt til forskellige Linux-distributioner, Windows og macOS. I udgivelsen har 166 udviklere deltaget, hvoraf 108 er frivillige. 57% af ændringerne er lavet af 49 ansatte fra de tre projektsponsorering selskaber — Collabora, Red Hat og Allotropia, 20% — af otte medarbejdere fra The Document Foundation, og 23% af ændringerne er tilføjet af 115 uafhængige entusiaster.
Udgivelsen af LibreOffice 24.8 er mærket "Community", vil blive understøttet af entusiaster og er ikke rettet mod brug i virksomheder. LibreOffice Community er gratis tilgængelig for alle uden undtagelse, herunder virksomhedsanvendere. For virksomheder, der har brug for ekstra service, udvikles der særskilte produkter under navnet LibreOffice Enterprise, som partnere vil levere fuld support, muligheden for at få langtidssupport (LTS) og ekstra funktioner som SLA (Service Level Agreements).
De mest iøjefaldende ændringer:
- Eksportssystemet understøtter nu funktionen til at fjerne personlige oplysninger fra gemte dokumenter (Værktøjer ▸ Indstillinger ▸ LibreOffice ▸ Sikkerhed ▸ Indstillinger ▸ Fjern personlige oplysninger ved gemning). Metadata såsom forfatterens navn, oprettelses- eller ændringstidspunkt, printerens navn, redigeringsvarighed og tilknyttede skabeloner fjernes. Rensning af personlige oplysninger er tilgængelig for formater ODF, ODS/UOS, OOXML, RTF, DOC, PPT, PPTX og XLS(X).
- En ny krypteringsmetode for ODF-dokumenter med brug af adgangskode er blevet tilføjet. Den nye metode adskiller sig ved højere ydeevne, brug af autentificeret AES-GCM-kryptering, mere omfattende skjulning af metadata og høj modstand mod brute force-angreb (der bruges en nøglegenereringsfunktion baseret på Hash Argon2id).
- Ændringer i Writer:
- Mulighederne for automatisk orddeling er betydeligt udvidet. Der er tilføjet en mulighed (Format ▸ Tegn… ▸ Position ▸ Udeluk fra opdeling), der forhindrer opdeling for udvalgte ord uden at anvende en hack, der ændrer sproget, hvilket forhindrer stavningstjek af sådanne ord.

- I kontekstmenuen, der vises for ord delt med bindestreg, er der tilføjet en mulighed "No Break", som gør det muligt at deaktivere opdeling af ord.

- Der er tilføjet en indstilling for afsnittet «Format ▸ Afsnit… ▸ Tekstflow ▸ Bindestreger», som gør det muligt at forbyde opdeling af dele af ord på andre sider, opslag eller kolonner.

- Muligheden for at ændre bredden af kommentarpanelet er blevet tilføjet.
- Støtten til flydende tabeller, der dækker over flere sider, er blevet forbedret.
- Der er implementeret støtte til juridisk nummerering i RTF- og DOC-formater (afsnit nummereres med romertal, underafsnit med arabiske tal og punkter med bogstaver), som bruges til strukturerede juridiske dokumenter.
- Der er tilføjet en formateringsoperation, der indrammer den valgte tekst i runde, firkantede eller krøllede parenteser eller citationstegn, når den relevante åbende symbol trykkes.
- Muligheden for at ændre venstre/højre margener og justeringstilstand for tabellen via sidepanelet er blevet tilføjet.
- Der er tilføjet en 'søgeside' til sidepanelet med en liste over resultater fra den hurtige søgning i dokumentet.

- I navigationsgrænsefladen (Navigator) er det blevet muligt at indsætte forskellige typer krydshenvisninger i dokumentet ved at trække og slippe elementer. Støtte til at slette fodnoter via Navigator er blevet tilføjet. En indikator for billeder med døde links er implementeret.
- Muligheden for at gemme den valgte standardbaggrund ved eksport til DOCX er blevet tilføjet.
- Mulighederne for automatisk orddeling er betydeligt udvidet. Der er tilføjet en mulighed (Format ▸ Tegn… ▸ Position ▸ Udeluk fra opdeling), der forhindrer opdeling for udvalgte ord uden at anvende en hack, der ændrer sproget, hvilket forhindrer stavningstjek af sådanne ord.
- Ændringer i regnearksprogrammet Calc:
- Rammeindikatoren for fokus tegnes nu med en afstand fra indholdet af cellen.

- Støtten til import og eksport af pivot-tabeller (Pivot Tables) i OOXML-format, som gør det muligt at formatere celler i pivot-tabeller direkte, er blevet tilføjet.

- Mulighederne i dialogboksen «Format ▸ Betinget ▸ Ikon sæt» er blevet udvidet, da der nu er mulighed for at vælge forskellige operatorer via dropdown-menuen, i stedet for kun at støtte én operator «≥».

- Ved eksport af ark til PDF-format er muligheden for at definere intervaller blevet tilføjet.
- Lokaliseringen af statuslinjen og sidepanelet er blevet forbedret.

- Dialogboksen til beskyttelse af regneark er blevet omdannet til en asynkron arbejdsmetode.
- Nye funktioner er blevet implementeret: LET, XLOOKUP, XMATCH, FILTER, RANDARRAY, SEQUENCE, SORT, SORTBY og UNIQUE.
- Støtten til kopiering og indsætning via udklipsholderen mellem LibreOffice Calc og Google Sheets er blevet tilføjet.
- Ydelse for beregning i flere tråde er forbedret, og overflødige blokeringer er fjernet fra koden til formatering af tal, samt optimering af linktælling er udført. Omdrawing efter ændringer i celler er blevet hurtigere (nu omdannes kun det relaterede område).
- Ved visning af et regneark i multivindues-tilstand er det tilladt at aktivere stavekontrol kun for ét vindue.
- Indikationen for tilstedeværelsen af kommentarer er blevet forbedret. I Navigatormenuen, som vises ved højreklik, er der tilføjet knapper til at slette og redigere kommentarer. Muligheden for at skjule forfatteren af kommentaren er også tilføjet.
- Funktionen til validering af data har fået en tilstand, der tager højde for store og små bogstaver.
- I grænsefladen "Ark ▸ Indsæt celler" er der mulighed for at tilføje flere rækker eller kolonner ad gangen.
- Tilføjet en mulighed (Værktøjer ▸ Indstillinger ▸ LibreOffice Calc ▸ Vis ▸ Rediger cellemarkering) for at fremhæve den aktive celle med farve, når den er i redigeringsmodus.
- Rammeindikatoren for fokus tegnes nu med en afstand fra indholdet af cellen.
- Ændringer i præsentationssystemet Impress:
- Tilføjet et separat udtrækkeligt panel med noter (Vis ▸ Notespanel), der vises under diasområdet.

- I ekspert-tilstand (Værktøjer ▸ Indstillinger ▸ LibreOffice ▸ Avanceret ▸ Åben ekspertkonfiguration) er der mulighed for at ændre antallet af dias i rækken, der anvendes som standard i dias-sorteringsgrænsefladen (Vis ▸ Dias-sortering).

- Der er sikret øjeblikkelig opdatering af den kørende præsentation, når der foretages ændringer i redigeringsmodus eller i præsentationsstyringskonsollen, selv når præsentationen vises på en anden skærm. For at ændre adfærden er der en indstilling "Dias-show ▸ Dias-show indstillinger… ▸ Live-mode".
- Når der redigeres i tekstfeltet, vises værktøjerne til tekstformatering på den anden række af værktøjslinjen.
- Tilføjet en dialog til at navigere til et specifikt dias.
- I normal visning (Normal view) er der mulighed for at rulle mellem dias.
- Indlæsning af PPTX-filer med brugerdefinerede formularer er blevet hurtigere.
- Tilføjet en kommandolinjeindstilling «—show» for at starte visningen af præsentationen fra det angivne dias.
- Tilføjet et separat udtrækkeligt panel med noter (Vis ▸ Notespanel), der vises under diasområdet.
- I editoren Draw er der tilføjet støtte til mosaikskabeloner ved import af PDF-filer. Når markøren holdes over lagfanen, fremhæves objekterne, som laget dækker. Tilføjet en dialog til at navigere til en given side.
- I LibreOffice Base understøtter automatisk gemning af data til Firebird-databaser og muligheden for at oprette forbindelse til MS Access mdb-filer ved hjælp af OLEDB-udbyder ACE.OLEDB.12.0.
- I LibreOffice Chart er der tilføjet støtte til nye diagramtyper "Pie-of-Pie" (indlejrede cirkeldiagrammer) og "Bar-of-Pie" (kombination af cirkel- og søjlediagrammer). Der er også mulighed for at importere diagramdata fra OOXML-filer oprettet i Microsoft Office. Der er givet mulighed for at formatere teksten i overskrifter, blokke og figurer ved hjælp af dialogen Format ▸ Character, for eksempel til angivelse af hævet og sænket tekst i formler.

- Der er tilføjet understøttelse for søgning af objekter i gallerien på sidepanelet.

- I brugergrænsefladen er det blevet muligt at ændre den standardlistepunktmærker, der anvendes.
- I dialogboksen "Position and Size" er brugen af indstillingen til at bevare billedformatet blevet forenklet.
- I dialogboksen "Special Characters" er det tilladt at indtaste Unicode-tegn (U+NNN) for at skille glyphs ad.
- Listen over nyligt åbnede dokumenter viser nu kun dokumenter for den aktuelle modul (i Writer vises kun tekstfiler, i Calc kun regneark osv.).
- Kategorien basale former (Basic Shapes) inkluderer "sinuskurven".

- I sektionen "Tools ▸ Options ▸ LibreOffice ▸ Security ▸ Security Options and Warnings" er der tilføjet en indstilling til at deaktivere aktivt indhold og OLE-automationsmidler.
- Der er sikret bevarelsesstatus for knapper, der styrer baggrundsfarver, skrifttyper og fremhævelser mellem sessioner.
- Understøttelsen af UCP-godkendelse baseret på WebDAV/HTTP og CMIS, der bruges i Microsoft SharePoint, er forbedret.
- Understøttelsen af eksport til SVG er blevet udvidet.
- Windows 7 og Windows 8/8.1 platforme er erklæret forældede, og driften på disse vil ikke blive garanteret fra og med den næste udgivelse af LibreOffice 25.2 (i denne udgivelse bliver Python 3.9 angivet som den mindste version, hvor den officielle understøttelse af Windows 7 og Windows 8 er ophørt).
- For at fungere på platforme, der ikke er Windows, kræves der nu adgang til filen /dev/urandom.
Kilde: opennet.ru













