Organisationen The Document Foundation har præsenteret udgivelsen af kontorpakken LibreOffice 7.4. De klarer installationspakker er forberedt til forskellige distributioner af Linux, Windows og macOS. 147 udviklere deltog i udgivelsen, hvoraf 95 er frivillige. 72% af ændringerne er lavet af medarbejdere fra de tre projektstyrende virksomheder — Collabora, Red Hat og Allotropia, mens 28% af ændringerne er tilføjet af uafhængige entusiaster.
Udgivelsen af LibreOffice 7.4 er mærket med 'Community', vil blive understøttet af entusiaster og er ikke målrettet mod brug i virksomheder. LibreOffice Community er gratis tilgængeligt for alle uden undtagelse, herunder virksomhedsanvendere. For virksomheder, der har brug for yderligere service, udvikles der separate produkter i LibreOffice Enterprise-familien, som vil få fuld støtte fra partnerfirmaer, mulighed for at modtage langvarige opdateringer (LTS) og ekstra funktioner som SLA (Service Level Agreements).
De mest iøjefaldende ændringer:
- I startskærmen (Start Center) er rendering af dokumentminiaturer forbedret.

- I tillægsmanageren er der kommet et søgefelt.
- Dialogboksen til valg af skrifttypeindstillinger er blevet redesignede.

- Der tilbydes en eksperimentel implementering af mørkt design til Windows 10 og Windows 11.

- En mørk version af ikonsættet Colibre, der anvendes som standard i Windows, er blevet foreslået.

- Understøttelse af import og eksport af billeder i WebP-format er blevet tilføjet, og dette format kan nu bruges til indsættelse af billeder i dokumenter, regneark, præsentationer og tegninger i Draw.
- Understøttelse af filer i EMZ- og WMZ-format er blevet tilføjet.
- Ydelsen ved oprettelse af layoutet til dokumentet under operationer som indlæsning af dokumentet og eksport til PDF er blevet forbedret.
- Der er tilføjet hjælpemateriale til ScriptForge-makrobiblioteket.
- Ændringer i Writer:
- Muligheden for at bruge det eksterne værktøj LanguageTool til grammatikontrol er blevet tilføjet.

- Nye indstillinger for typografi til tilpasning af tekstopsætning i afsnit er blevet tilføjet: Brydningszone (brydningsbegrænsning), minimum ordlængde for brydning og deaktivering af brydning af det sidste ord i afsnittet.

- Nummereringen af elementer i listen i ændringsvisningen (Show Changes) er ændret, så både nuværende og oprindelige numre angives.

- Når du vælger en handling i menuen 'Tools ▸ Update ▸ Update all', opdateres OLE-objekternes miniaturebilleder nu også.
- Behandlingen af grænser omkring tabeller og afsnit er blevet tættere på MS Word's adfærd.
- Muligheden for at rydde op i brydninger i MS Word-dokumenter er implementeret for at forbedre layoutnøjagtigheden.
- Dialogen til tilgængelighedstjek (Tools ▸ Accessibility Check…) er blevet oversat til at køre i asynkront tilstand.
- For dokumenter, der er indlæst i skrivebeskyttet tilstand, er det nu muligt at se ændringer via både dialogen 'Edit ▸ Tracked Changes ▸ Manage…' og sidepanelet.
- Ændringer i dokumentet, der vedrører sletning og indsættelse af fodnoter, vises nu i fodnoteområdet.

- I forbedringen af kompatibiliteten med MS Word er der tilføjet support til DOCX-formatets indholdskontrolelementer, der anvendes til udfyldningsfelter: 'Rich Text' (indikator for tekstblok), 'Check Box' (valgboks), 'Drop-Down' (rullemenu), 'Picture' (knap til indsættelse af billede) og 'Date' (datovalgfelt).

- Som standard er autokorrektur deaktiveret for markdown-tags '*bold*', '/italic/', '-strikeout-' og '_underline_' i teksten.
- Muligheden for at bruge det eksterne værktøj LanguageTool til grammatikontrol er blevet tilføjet.
- Ændringer i regnearksprogrammet Calc:
- Der er tilføjet et nyt punkt i menuen 'Sheet ▸ Navigate ▸ Go' for at forenkle adgangen til ark i store regneark med mange ark. Når du navigerer til menuen, vises en ny dialog til søgning efter arkens navne.

- Der er tilføjet en indstilling 'View ▸ Hidden Row/Column Indicator' for at vise en særlig indikator for skjulte kolonner og rækker.

- Adgangen til sorteringsindstillingerne er forenklet.

- Det er nu muligt at arbejde med regneark, der indeholder op til 16.000 kolonner (tidligere kunne dokumenter ikke indeholde mere end 1024 kolonner).
- I AutoSum-widget'en er der tilføjet nye funktioner til brug i formler, herunder COUNTA, PRODUCT, STDEV, STDEVP, VAR og VARP.
- Den ændrede højde på formelindgangspanelet gemmes nu i dokumentet.
- Dialogen til kopiering og flytning af ark er forbedret, og bemærkningen for knappen 'OK' ændres nu afhængigt af den valgte handling.
- Automatisk udfyldning af celleområder for formler, der returnerer arrays og matricer, er blevet implementeret på samme måde som hvis der blev brugt kombinationen «Shift + Ctrl + ↵» til indtastning. For at bevare den gamle adfærd skal den ønskede celle blot vælges før indtastning af formlen (tidligere blev kun én celle udfyldt, hvor det første øverste element blev placeret).
- Der er foretaget forbedringer af ydeevnen. Arbejdet er optimeret ved tilstedeværelse af mange datakolonner. Ydeevnen af funktionerne COUNTIF, SUMIFS og VLOOKUP er forbedret, især ved brug af usorterede data. Beregninger i dokumenter med mange formler er blevet accelereret. Hastigheden for indlæsning af store CSV-filer er forbedret. Ydeevnen af filteret til eksport til Excel-filer er blevet forbedret. Indlæsningen af regneark, der kræver genberegning, er blevet accelereret.
- Der er tilføjet et nyt punkt i menuen 'Sheet ▸ Navigate ▸ Go' for at forenkle adgangen til ark i store regneark med mange ark. Når du navigerer til menuen, vises en ny dialog til søgning efter arkens navne.
- Ændringer i Impress:
- Initial support for temaer, der gør det muligt at definere fælles farver og skrifttypeindstillinger, der bruges til tekst og udfyldning af figurer i hele præsentationen, er blevet implementeret (for at ændre den visuelle stil af præsentationen er det tilstrækkeligt at skifte tema).

- For at forbedre kompatibiliteten med PPTX-filer er det nu muligt at bruge baggrunden på diaset til at udfylde figurer.

- Initial support for temaer, der gør det muligt at definere fælles farver og skrifttypeindstillinger, der bruges til tekst og udfyldning af figurer i hele præsentationen, er blevet implementeret (for at ændre den visuelle stil af præsentationen er det tilstrækkeligt at skifte tema).
- Filtre:
- For DOCX-formatet er import af tekstblokke med tabeller og billeder i grupperede figurer blevet realiseret. Muligheden for at fjerne adgangsbeskyttelsen til ændringshistorikken for dokumentet, der er beskyttet af password, er blevet tilføjet.
- For PPTX er der implementeret støtte til referencer for grundformer (ellipse, trekant, trapez, parallelogram, rhombus, femkant, sekskant, syvkant, ottekant). Problemer med eksport og import af indbyggede multimediefiler i PPTX er blevet løst.
- Eksport og import af dokumenter i RTF-format er blevet forbedret.
- Mulighederne for konvertering af dokumenter til PDF-format fra kommandolinjen er blevet udvidet. Support til eksport af PDF-formularfelter til indtastning af tal, valuta, dato og tid er blevet tilføjet.
- Ved eksport til HTML er understøttelsen af valg af tekstkodning blevet ophævet. Kodningen er nu altid UTF-8.
- Støtten til import af filer i EMF- og WMF-formater er blevet forbedret.
- Filteret til import af billeder i TIFF-format er blevet omskrevet (overført til libtiff). Støtten til variant af OfficeArtBlip TIFF-formatet er blevet tilføjet.
Kilde: opennet.ru














