Az utolsó elmentett konfiguráció automatikus visszaállítása Mikrotik routerekben

Sokan találkoztak már azzal a csodálatos funkcióval, amely például az HPE switchek esetében elérhető — ha a konfigurációt valamilyen okból nem mentettük el manuálisan, akkor újraindításkor az előzőleg mentett konfiguráció kerül alkalmazásra. A technológia bizonyos szempontból kegyetlen (ha elfelejted elmenteni — csináld újra), de igazságos és megbízható.

A Mikrotikek esetében azonban ilyen funkció az alapban nincs, bár régóta ismert a mondás: „a távoli router beállítása — hosszú útra vezet”. És még a közeli routert is nagyon könnyű „téglává” alakítani reset előtt.

Bár furcsa módon — nem találtam erről egyetlen kézikönyvet sem, kézzel kellett megoldanom.

Az első dolog, amit teszünk — létrehozzuk a konfigurációs biztonsági másolat készítő skriptet. A továbbiakban az állapotot éppen ezzel a skripttel fogjuk menteni.

Lépjünk a System -> Scripts és hozzunk létre egy skriptet, mondjuk, „fullbackup” néven (természetesen idézőjelek nélkül).

system backup save dont-encrypt=yes name=Backup_full

Jelszót nem használunk, mert akkor azt nyíltan kellene megadnunk a szomszédos skriptben, és nem látom ennek a „védelemnek” értelmét.

Hozzunk létre egy második skriptet, amely visszaállítja a konfigurációt minden indításkor. Ezt nevezzük „full_restore”-nak.

Ez a skript kissé bonyolultabb. Ugyanis a konfiguráció visszaállítása során újraindítás is történik. Bármiféle kontroll mechanizmus nélkül ciklikus újraindítást kapnánk.

A kontroll mechanizmus kicsit „nyers” lett, de nagyon megbízható. Minden alkalommal, amikor a skript elindul, először ellenőrizzük, hogy létezik-e a „restore_on_reboot.txt” fájl.
Ha ilyen fájl létezik — akkor szükség van a biztonsági másolatból való visszaállításra. Töröljük a fájlt, és hajtsuk végre a visszaállítást a következő újraindítással.

Ha ilyen fájl nem létezik — egyszerűen létrehozzuk ezt a fájlt, és nem csinálunk semmit (azaz ez már a második indítás, amely a biztonsági másolatból való visszaállítás után történik).

:if ([/file find name=restore_on_reboot.txt] != "") do={ /file rem restore_on_reboot.txt; system backup load name=Backup_full password=""} else={ /file print file=restore_on_reboot.txt }

A legjobb, ha ezen a ponton ellenőrizzük a skriptek működését, mielőtt beillesztenénk a feladatot a tervezőbe.

Ha minden rendben van — folytatjuk a harmadik és egyben utolsó lépéssel — hozzáadjuk a feladatot a tervezőhöz, hogy a skriptek minden indításkor fusson.

Lépjünk a System -> Scheduler és új feladatot adunk hozzá.
A mezőben Start time megadjuk startup (igen, így írjuk, betűkkel)
A mezőben On Event írunk
/system script run full_restore

Ezután futtatjuk a konfiguráció mentésére szolgáló skriptet! Nem akarjuk újra ezt az egészet csinálni?

Hozzáadunk valamilyen „szemetet” a beállításokhoz tesztelés céljából, vagy eltávolítunk valami fontosat, majd megpróbáljuk újraindítani a routert.

Igen, sokan valószínűleg azt mondják: „Van biztonsági mód!”. Azonban ez nem megfelelő, ha a munkád következtében újra kell csatlakoznod a routerhez (például, ha megváltoztatod az IP-címet vagy a wifi-hálózat paramétereit, amelyhez csatlakozol). És nem szabad elfelejteni a „biztonsági mód” bekapcsolásának lehetőségét sem.

P.S. A legfontosabb, hogy mostantól ne felejtsd el a „mentést”.

Forrás: habr.com

Megbízható hosting vásárlása weboldalak számára, DDoS védelemmel, VPS VDS szerverek. 🔥 Megbízható webtárhely vásárlása DDoS védelemmel, VPS VDS szerverek | ProHoster