Netsources melden dat gebruikers binnenkort een nieuwe functie in de instellingen van hun Google-accounts zullen kunnen gebruiken. Het betreft een hulpmiddel dat automatisch gegevens over locatie, internetactiviteit en app-gebruik over een bepaalde tijdsperiode kan verwijderen. Het proces van het verwijderen van gegevens zal automatisch plaatsvinden; de gebruiker hoeft alleen maar te kiezen wanneer dit moet gebeuren. Er zijn twee opties voor het verwijderen van gegevens: na 3 of 18 maanden.

De praktijk van locatie-tracking leidde tot een schandaal vorig jaar, toen bleek dat Google gebruikers bleef volgen, zelfs toen de betreffende functie in de instellingen was uitgeschakeld. Om het volgen van acties volledig te verbieden, moet ook het menu voor het volgen van activiteit in internet en apps op een bepaalde manier worden ingesteld. De nieuwe functie zal automatisch alle gegevens over acties en locaties van de gebruiker verwijderen die Google verzamelt.

Ā
In een officiƫle verklaring van Google wordt vermeld dat de nieuwe functie binnenkort wereldwijd beschikbaar zal zijn voor gebruikers. De optie om gegevens over locatie handmatig te verwijderen blijft ook bestaan en zal beschikbaar blijven. De ontwikkelaars geven aan dat de nieuwe functie, die gegevens over locatie en activiteit van de gebruiker verwijdert, in de toekomst extra opties kan krijgen.
