Veel mensen hebben te maken gekregen met een geweldige functie, bijvoorbeeld op HPE-switches ā als de configuratie om een of andere reden niet handmatig is opgeslagen, wordt de vorige opgeslagen configuratie toegepast na herstart. De technologie is op de een of andere manier genadeloos (vergeten op te slaan ā doe het opnieuw), maar rechtvaardig en betrouwbaar.
Bij MikroTik is zo'n functie niet standaard aanwezig, hoewel de bekende spreuk bestaat: "foutieve routerinstellingen - lange rit". En zelfs een router vlakbij kan heel gemakkelijk in een "baksteen tot reset" worden veranderd.
Hoe vreemd het ook lijkt ā ik kon geen enkele handleiding hierover vinden, het moest handmatig gedaan worden.
Het eerste wat we doen ā we creĆ«ren een script voor het maken van een back-up van de configuratie. In de toekomst zullen we de status precies met dit script 'opslagen'.
We gaan naar System -> Scripts en creƫren een script, laten we zeggen, "fullbackup" (natuurlijk zonder aanhalingstekens).
system backup save dont-encrypt=yes name=Backup_full
We gebruiken geen wachtwoord, omdat we het anders in het andere script in platte tekst moeten opgeven, ik zie er geen nut in zo'n "beveiliging".
We creƫren een tweede script dat de configuratie herstelt bij elke opstart. We noemen het "full_restore".
Dit script is iets ingewikkelder. Het probleem is dat er bij het herstellen van de configuratie ook een herstart plaatsvindt. Zonder een controlemechanisme zullen we een cyclische reboot krijgen.
Het controlemechanisme is een beetje "stom", maar daardoor wel betrouwbaar. Bij elke uitvoering van het script wordt eerst gecontroleerd of het bestand "restore_on_reboot.txt" aanwezig is.
Als zo'n bestand bestaat ā dan moet er een herstel uit de back-up plaatsvinden. We verwijderen het bestand en voeren het herstel met daaropvolgende herstart uit.
Als het bestand er niet is ā creĆ«ren we gewoon dat bestand en doen we verder niets (dat wil zeggen, dit is al de tweede opstart, die na het herstel van de back-up komt).
:als ([/file zoek naam=restore_on_reboot.txt] != "") doe={ /file verwijder restore_on_reboot.txt; systeem backup laad naam=Backup_full wachtwoord=""} anders={ /file print bestand=restore_on_reboot.txt }
Het is het beste om de werking van de scripts op dit moment te testen, voordat we de taak aan de planner toevoegen.
Als alles in orde is ā gaan we verder met de derde en laatste actie ā we voegen de taak toe aan de planner om het script bij elke opstart uit te voeren.
We gaan naar System -> Scheduler en we voegen een nieuwe taak toe.
In het veld Starttijd geven we aan startup (ja, zo schrijven we het, in letters)
In het veld On Event schrijven we
/system script run full_restore
Vervolgens, voeren we het script uit dat de configuratie opslaat! We willen dit niet nog eens doen, toch?
We voegen wat 'rommel' toe aan de instellingen voor verificatie, of we verwijderen iets belangrijks en proberen uiteindelijk de router opnieuw op te starten.
Ja, velen zullen misschien zeggen: 'Er is toch een veilige modus!'. Maar dit werkt niet als je je opnieuw moet verbinden met de router (bijvoorbeeld als je het adres of de wifi-instellingen wijzigt waarmee je verbonden bent). Vergeet ook niet de mogelijkheid om deze modus te 'vergeten'.
P.S. Het belangrijkste is nu om niet te vergeten 'op te slaan'.
Bron: habr.com
