Uitgave van het kantoorpakket LibreOffice 24.8

De organisatie The Document Foundation heeft de release van het kantoorprogramma LibreOffice 24.8 gepresenteerd. Klaar voor installatie pakketten zijn voorbereid voor verschillende Linux-distributies, Windows en macOS. Aan de voorbereiding van deze release hebben 166 ontwikkelaars deelgenomen, van wie 108 vrijwilligers zijn. 57% van de wijzigingen zijn aangebracht door 49 medewerkers van drie bedrijven die het project ondersteunen — Collabora, Red Hat en Allotropia, 20% door acht medewerkers van The Document Foundation, en 23% van de wijzigingen zijn toegevoegd door 115 onafhankelijke enthousiastelingen.

De release van LibreOffice 24.8 is gelabeld als 'Community', wordt ondersteund door enthousiastelingen en is niet gericht op bedrijfsgebruik. LibreOffice Community is voor iedereen gratis beschikbaar, inclusief zakelijke gebruikers. Voor bedrijven die aanvullende ondersteuning nodig hebben, worden apart producten ontwikkeld in de LibreOffice Enterprise-familie, waarvoor partnerbedrijven volledige ondersteuning, lange tijd updates (LTS) en extra functies zoals SLA (Service Level Agreements) zullen bieden.

De meest opvallende wijzigingen:

  • In het export systeem is ondersteuning gerealiseerd voor de functie om persoonlijke gegevens uit opgeslagen documenten te verwijderen (Tools ▸ Options ▸ LibreOffice ▸ Security ▸ Options ▸ Remove personal information on saving). Metadata zoals de naam van de auteur, de aanmaak- of wijzigingstijd, de naam van de printer, de bewerktijd en bijbehorende sjablonen worden verwijderd. Het verwijderen van persoonlijke gegevens is beschikbaar voor de formaten ODF, ODS/UOS, OOXML, RTF, DOC, PPT, PPTX en XLS(X).
  • Een nieuwe versleutelingsmodus voor ODF-documenten met een wachtwoord is toegevoegd. Deze nieuwe modus biedt hogere prestaties, maakt gebruik van geverifieerde versleuteling met AES-GCM, verbergt metadata beter en is zeer resistent tegen wachtwoordaanvalspogingen (er wordt een functie voor het genereren van trefwoorden op basis van de hash Argon2id gebruikt).
  • Wijzigingen in Writer:
    • De mogelijkheden voor het automatisch verplaatsen van het einde van woorden naar een nieuwe regel zijn aanzienlijk uitgebreid. De optie (Format ▸ Character… ▸ Position ▸ Exclude from Hyphenation) om splitsing voor geselecteerde woorden te verbieden is toegevoegd, zonder gebruik te maken van een hack die de taal wijzigt en daardoor de spellingcontrole voor dergelijke woorden verhindert.
      Uitgave van het kantoorpakket LibreOffice 24.8
    • In het contextmenu dat wordt weergegeven voor gebroken woorden is de optie 'No Break' toegevoegd, waarmee de splitsing van het woord kan worden uitgeschakeld.
      Uitgave van het kantoorpakket LibreOffice 24.8
    • Er is een nieuwe instelling toegevoegd voor de alinea «Format ▸ Alinea… ▸ Tekststroom ▸ Afbreking», waarmee het mogelijk is om het afbreken van delen van woorden op andere pagina's, vouwbladen of kolommen te voorkomen.
      Uitgave van het kantoorpakket LibreOffice 24.8
    • De mogelijkheid is toegevoegd om de breedte van het opmerkingenpaneel te wijzigen.
    • De ondersteuning voor drijvende tabellen die meerdere pagina's beslaan is verbeterd.
    • Voor RTF- en DOC-indelingen is ondersteuning geïmplementeerd voor juridische nummering (hoofdstukken worden genummerd met Romeinse cijfers, secties met Arabische cijfers en punten met letters), gebruikt voor het structureren van juridische documenten.
    • Er is een formatteringsoptie toegevoegd om geselecteerde tekst te omringen met ronde, vierkante of accolades of aanhalingstekens bij het indrukken van het bijbehorende openingssymbool.
    • De mogelijkheid is toegevoegd om de linker/rechter marges en de uitlijningsmodus van de tabel te wijzigen via de zijbalk.
    • In de zijbalk is een pagina «zoeken» toegevoegd met een lijst van snelle zoekresultaten in het document.
      Uitgave van het kantoorpakket LibreOffice 24.8
    • In de navigatie-interface (Navigator) is de mogelijkheid toegevoegd om verschillende typen kruisverwijzingen in het document in te voegen door middel van slepen en neerzetten. Er is ondersteuning toegevoegd voor het verwijderen van voetnoten via de Navigator. Een indicator voor afbeeldingen met gebroken links is geïmplementeerd.
    • De mogelijkheid is toegevoegd om de standaard achtergrond op te slaan bij het exporteren naar DOCX.
  • Wijzigingen in de spreadsheet Calc:
    • De focusindicatiekader wordt nu met een marge ten opzichte van de celinhoud getekend.
      Uitgave van het kantoorpakket LibreOffice 24.8
    • Ondersteuning voor het importeren en exporteren van draaitabellen (Pivot Tables) in het OOXML-formaat is toegevoegd, waarmee cellen van draaitabellen direct geformatteerd kunnen worden.
      Uitgave van het kantoorpakket LibreOffice 24.8
    • De mogelijkheden van de dialoog «Format ▸ Conditional ▸ Icon Set» zijn uitgebreid, waarbij nu verschillende operatoren kunnen worden gekozen via een dropdown-menu in plaats van alleen ondersteuning voor één operator «>=».
      Uitgave van het kantoorpakket LibreOffice 24.8
    • Bij het exporteren van bladen naar PDF-indeling is de mogelijkheid toegevoegd om bereiken te definiëren.
    • De lokalisatie van de statusbalk en de zijbalk is verbeterd.
      Uitgave van het kantoorpakket LibreOffice 24.8
    • De dialoog voor het beveiligen van werkbladen is overgezet naar een asynchrone werkingsmodus.
    • Nieuwe functies zijn geïmplementeerd: LET, XLOOKUP, XMATCH, FILTER, RANDARRAY, SEQUENCE, SORT, SORTBY en UNIQUE.
    • Ondersteuning voor knippen en plakken via het klembord tussen LibreOffice Calc en Google Sheets is toegevoegd.
    • De prestaties van de multi-threaded berekeningen zijn verbeterd, onnodige blokkeringen in de code voor getalformaat zijn verwijderd, en de koppelingstelling is geoptimaliseerd. De hertekening na wijziging van cellen is versneld (nu wordt alleen het gerelateerde gebied opnieuw getekend).
    • Bij het bekijken van een spreadsheet in meervenster-modus, is het nu mogelijk om spellingcontrole alleen voor één venster in te schakelen.
    • De indicatie voor de aanwezigheid van opmerkingen is verbeterd. In het Navigator-menu, dat verschijnt bij het rechtsklikken, zijn knoppen voor het verwijderen en bewerken van opmerkingen toegevoegd. De mogelijkheid om de auteurschap van opmerkingen te verbergen is toegevoegd.
    • De datavalidatiefunctie heeft nu een optie voor hoofdlettergevoeligheid.
    • In de interface "Sheet ▸ Insert Cells" is het nu mogelijk om in één keer meerdere rijen of kolommen toe te voegen.
    • Een optie (Tools ▸ Options ▸ LibreOffice Calc ▸ View ▸ Edit Cell Highlighting) is toegevoegd om de actieve cel, die in de bewerkingsmodus staat, kleurgecodeerd te markeren.
  • Wijzigingen in het presentatiesysteem Impress:
    • Er is een aparte inklapbare notitiepaneel toegevoegd (View ▸ Notes Pane), dat onder het dia-gebied wordt weergegeven.
      Uitgave van het kantoorpakket LibreOffice 24.8
    • In de expertmodus (Tools ▸ Options ▸ LibreOffice ▸ Advanced ▸ Open Expert Configuration) is het nu mogelijk om het standaard aantal dia's in de diascannerinterface (View ▸ Slide Sorter) te wijzigen.
      Uitgave van het kantoorpakket LibreOffice 24.8
    • Er is standaard onmiddellijke update van de actieve presentatie bij wijzigingen in de bewerkingsmodus of de presentatietool, ook als de presentatie op een ander scherm wordt weergegeven. Voor wijzigingen in deze functie is de instelling "Slide Show ▸ Slide Show Settings… ▸ Live-mode" beschikbaar.
    • Bij het bewerken van een tekstvak worden opmaaktools nu in de tweede regel van de werkbalk weergegeven.
    • Er is een dialoogvenster toegevoegd voor het navigeren naar een specifieke dia.
    • In de normale weergave (Normal view) is het nu mogelijk om door de dia's te scrollen.
    • De laadtijd van PPTX-bestanden met aangepaste vormen is versneld.
    • Een commandoregeloptie "—show" is toegevoegd om de presentatie vanaf de opgegeven dia te starten.
  • In de Draw-editor is ondersteuning voor mozaïek-sjablonen toegevoegd bij het importeren van PDF-bestanden. Bij het aanwijzen van de laagtab wordt een markering van de objecten weergegeven die door de laag worden gedekt. Er is een dialoogvenster toegevoegd voor het navigeren naar een specifieke pagina.
  • In LibreOffice Base is ondersteuning voor de automatische opslaan van gegevens voor de Firebird-database en is ondersteuning toegevoegd voor het verbinden met mdb-bestanden van MS Access via de provider ACE.OLEDB.12.0.
  • In LibreOffice Chart is ondersteuning toegevoegd voor nieuwe diagramtypen ‘Pie-of-Pie’ (geneste cirkeldiagrammen) en ‘Bar-of-Pie’ (een combinatie van cirkel- en staafdiagrammen), evenals de mogelijkheid om diagramgegevens te importeren uit OOXML-bestanden die zijn gemaakt in Microsoft Office. Er is nu de mogelijkheid om tekst in koppen, blokken en figuren op te maken met behulp van de dialoog Format ▸ Character, bijvoorbeeld om boven- en onderliggende tekens in formules aan te geven.
    Uitgave van het kantoorpakket LibreOffice 24.8
  • In de zijbalk Gallery is ondersteuning voor het zoeken naar objecten toegevoegd.
    Uitgave van het kantoorpakket LibreOffice 24.8
  • In de gebruikersinterface is de mogelijkheid toegevoegd om de standaard marker voor de lijstitems te wijzigen.
  • In de dialoog ‘Position and Size’ is het gebruik van de instelling voor het behouden van de beeldverhouding vereenvoudigd.
  • In de dialoog ‘Special Characters’ is het mogelijk gemaakt om Unicode-tekens (U+NNN) in te voeren voor glyph-filtering.
  • De lijst met recent geopende documenten is beperkt tot het tonen van documenten voor de huidige module (in Writer worden alleen tekstdocumenten getoond, in Calc alleen spreadsheets, enz.).
  • In de categorie basisvormen (Basic Shapes) is de ‘sinusoïde’ toegevoegd.
    Uitgave van het kantoorpakket LibreOffice 24.8
  • In de sectie ‘Tools ▸ Options ▸ LibreOffice ▸ Security ▸ Security Options and Warnings’ is een instelling toegevoegd om actieve inhoud en OLE-automatiseringshulpmiddelen uit te schakelen.
  • Het is nu mogelijk om de toestand van knoppen die de achtergrondkleuren, lettertypen en markeringen regelen tussen sessies op te slaan.
  • De ondersteuning voor UCP-authenticatie op basis van WebDAV/HTTP en CMIS, die wordt gebruikt in Microsoft SharePoint, is verbeterd.
  • De ondersteuning voor exporteren naar SVG is uitgebreid.
  • De platforms Windows 7 en Windows 8/8.1 zijn als verouderd verklaard en de werking daarvan zal niet worden gegarandeerd vanaf de volgende versie van LibreOffice 25.2 (in deze release wordt Python 3.9 als minimale versie genoemd, waarbij de officiële ondersteuning voor Windows 7 en Windows 8 is stopgezet).
  • Voor gebruik op platforms anders dan Windows is nu toegang tot het bestand /dev/urandom vereist.

Bron: opennet.ru

Koop betrouwbare webhosting met bescherming tegen DDoS, VPS VDS servers 🔥 Koop betrouwbare webhosting met bescherming tegen DDoS, VPS VDS servers | ProHoster