Utgivelsen av kontorpakken LibreOffice 26.8

Organisasjonen The Document Foundation har publisert utgivelsen av kontorpakken LibreOffice 26.8. Klargjorte installasjonspakker er forberedt for ulike distribusjoner av Linux, Windows og macOS. De mest merkbare endringene er:

  • Det er mulig å sette bakgrunnsfargen på topppanelet (Notebookbars) i forskjellige moduler (Writer, Calc, Draw og Impress). I kategorivisningen av verktøy har faner fått kategori-merker. Muligheten for å navigere mellom fanene i panelet ved bruk av berøringsplate eller musens rullehjul er lagt til.
  • Det er mulig å endre fargetemaet uten å starte applikasjonen på nytt.
  • I verktøylinjen, sidepanelet og i det flytende formatblokken er listen over stiler blitt enhetlig, slik at den nå ser lik ut overalt og ikke mister standardstiler etter at egne stiler er lagt til.
  • I dialogboksen for stilinnstillinger og i sidepanelet er det lagt til ekstra papirstørrelser A0, A1, A2, B0, B1, B2 og B3.
  • I sidepanelet i dialogboksen for stilkontroll er det implementert mulighet for uavhengig anvendelse av stilfiltre.
  • Det er mulig å tilpasse hurtigtaster knyttet til enkelt dokumenter.
  • Innebygd støtte for variable OpenType-skrifter (variable fonts) er implementert, der tykkelse, bredde og andre stilistiske egenskaper ved glyfene kan variere fritt. I stedet for å beskrive hvert enkelt variant, defineres kombinasjoner av mulige varianter i én skriftressurs gjennom definisjoner av mulige delta-avvik fra basisglyfen, med resultatet oppnådd gjennom bruk av interpolering.
  • I dialogboksen for søk og erstatning av tekst med regulære uttrykk er muligheten for å bruke escape-sekvenser for kodifisering av Unicode-tegn, for eksempel «\u000A» for linjeskift eller «\u0041» for bokstaven «A» i stor bokstav, implementert.
  • Når grunnleggende VCL-widgeter brukes i grensesnittet, er det implementert en advarsel med forslag om å installere pakkeintegrasjonen med skrivebordet (for eksempel libreoffice-kf6 for KDE).
  • Sikrer riktig bruk av skrifter hvis navnene endres avhengig av språket som er stilt inn i systemet. Dokumenter laget med ett språk i grensesnittet vises nå korrekt med de nødvendige skrifttypene i grensesnitt på et annet språk, hvis disse skriftene er installert i systemet.
  • I konfigurasjoner uten installert tillegg APSO (Alternative Python Script Organizer) er det nå mulig å åpne Python-skript i systemets tekstredigerer fra makrostyringsdialogen.
  • I dialogvinduet for innsetting av hyperkoblinger er det lagt til et valg for å kutte parameterne fra URL-en ("?a=b&c=d...").
  • For dialoger som kan endre størrelse, er det lagt til en knapp på Windows-plattformen for å maksimere vinduet til tilgjengelig plass.
  • En filtreringsfunksjon for søk i brukerens tilkoblede ordbøker er lagt til.
  • Det er gjort mange forbedringer i behandling og visning av tekst på språk med høyre-til-venstre skriving.
  • I Writer og Calc er det nå lov til å redigere eksisterende tabellstiler.
  • Endringer i dokumentredigereren Writer:
    • En ny visuell sammenligningsmodus for dokumenter er lagt til, som lar deg sammenligne forskjeller mellom to dokumenter eller forskjellige versjoner av ett dokument side om side i ett vindu.
    • En ny avsnittkomponist (Paragraph Composer) er implementert. Den bryter teksten opp i linjer og fordeler mellomrom ved Justering etter bredde med tanke på ikke bare innholdet i den nåværende linjen, men også de påfølgende linjene. Den nye motoren gjør det mulig å fordele tomrom jevnt i alle linjene i et avsnitt, og unngår situasjoner der en linje er nesten full, mens en annen er nesten tom på grunn av nærheten til lange ord.
    • Valget "View ▸ Grids and Helplines ▸ Display Baseline Grid" er lagt til for visualisering av oppsettet, som brukes for justering av bokstaver ved den nedre kanten av linjene. I innstillingene kan en vilkårlig farge for den horisontale veilederen stilles inn (Tools ▸ Options ▸ LibreOffice ▸ Appearance ▸ Customizations ▸ Baseline grid).
    • Når funksjonen for justering mot baselinja er aktivert, er korrekt justering av inntekst implementert.
    • Støtte for lesing og gjeneksport av DOCX-filer med stil-eiendommer for å skjule elementer og vise dem i galleriet er lagt til. Import- og eksportfiltere for DOCX er også oppdatert for korrekt behandling av kommentarer til fjernet tekst. Kommentarer til fjernet tekst i endringssporing vises nå strøket, akkurat som selve teksten.
    • Visningsmodus 'Kladd' (View ▸ Draft) er lagt til, som kun viser teksten og skjuler distraherende elementer som innrykk, sidehodene og bilder.
    • Det er innført støtte for søk i kommentarer i den raske søkefeltet i sidepanelet. Hurtigsøk-alternativene viser nå umiddelbart i panelet, uten behov for å åpne en modal dialog.
    • Det er lagt til et alternativ som forhindrer sletting av uthevet tekst når nye tegn skrives inn uten at uthevingen fjernes (Tools ▸ Options ▸ LibreOffice Writer ▸ Formatting Aids: Typing: ☑ Typing replaces selection).
    • Støtte for sortering av dokumentseksjonsoverskrifter i alfabetisk rekkefølge er lagt til.
    • Dialogboksen for ordtelling har fått nye data om antall ord før og etter kursoren.
    • Muligheten for å overstyre innholdet i rullegardinlisten for stiler er lagt til i ekspertinnstillingsmodus, med parametrene ShowDefaultStyles, ShowUsedStyles, ShowFavouriteStyles og ShowUserDefinedStyles i gruppen org.openoffice.Office.Common.
    • Ytelsen ved åpning av veldig store dokumenter med bilder er forbedret.
  • Endringer i regnearkprogrammet Calc:
    • Det er lagt til mulighet for å sette inn kolonner med verdier i pivottabeller, ikke direkte referert, men beregnet basert på data fra regnearket.
    • Verktøylinje-knappen for kantlinjeadministrasjon er omgjort til en kombinert knapp, som nå husker valgt stil og velger den på nytt ved klikk, mens menyen vises kun ved klikk på pilikonet.
    • En Shuffle-kommando for å randomisere rekkefølgen på celler i det valgte området er lagt til.
    • En 'stille' låsemulighet for innføring av ugyldige data uten å vise advarsler er lagt til.
    • Kompatibiliteten med XLSX-formatet er forbedret, spesielt ved tvungen linjeskift innen celler ved oppretting av lenker.
    • Grensesnittet for endring av tekstformatering i overskriften og bunnteksten i celler er forbedret.
    • Det er tillatt å spesifisere relativ størrelse på skrifttypene når man definerer cellestilene.
    • Den tastaturkombinasjonen Ctrl + Home er lagt til for å flytte markøren til den første opptatte cellen.
  • Endringer i presentasjonsprogrammet Impress:
    • Muligheten til å lage lysbilder av forskjellige størrelser i én presentasjon er nå tilgjengelig.
    • Støtte for gruppering av lysbilder i seksjoner er lagt til, noe som kan brukes for navigering basert på presentasjonsstrukturen. I sidepanelet og i kontrollpanelet delen er det nå mulig å vise brukerdefinerte lysbilde navn ved siden av deres numre.
    • Mulighet for tilgang til fargepalett temaer via topppanelet er implementert.
    • Funksjonen for å veksle mellom nummererte og punktlister med bevaring av strukturen deres er lagt til.
    • Det er implementert innebygde malalternativer for presentasjoner med 16:9 format, i tillegg til de opprinnelige 4:3 alternativene. Bruken av disse malene gjør at formatendring fra 4:3 til 16:9 nå ikke forårsaker strekk av bakgrunnen.
    • I presentasjonsvisning er automatisk skalering av ikonene i det valgfrie navigasjonspanelet basert på vindusstørrelsen sikret.
  • I Draw er det lagt til en alternativ for å bruke musens hjul for zooming i stedet for scrolling. For å scrolle med musens hjul i denne modusen, hold nede Ctrl-tasten. Muligheten for å lage sider av forskjellige størrelser i ett dokument er implementert.
  • I Base er støtte for datofiltrering ved arbeid med Firebird DBMS implementert. Problemet med å fjerne kommentarer til SQL-spørringen når man bytter til en annen spørring i Design View er løst.
  • I Chart er muligheten for import og gjenlagring av filer i OOXML format, som inneholder nye diagramtyper («chartex»), lagt til. Foreløpig kan ikke LibreOffice vise og redigere slike diagrammer, og viser i stedet utskiftinger med informasjon om at de ikke støttes.
  • I Math er en dialog for å opprette matriser lagt til.

Spill video


Kilde: opennet.ru
Kjøp pålitelig hosting for nettsteder med DDoS-beskyttelse, VPS VDS-servere 🔥 Kjøp pålitelig hosting for nettsteder med DDoS-beskyttelse, VPS VDS-servere | ProHoster