Źródła sieciowe informują, że wkrótce użytkownicy uzyskają dostęp do nowej funkcji w ustawieniach kont Google. Mowa o narzędziu, które umożliwia automatyczne usuwanie danych o lokalizacji, aktywności w sieci Internet oraz aplikacjach za określony przedział czasowy. Proces usuwania danych będzie przebiegał automatycznie, a użytkownik będzie musiał jedynie wybrać, kiedy to ma nastąpić. Dostępne są dwie opcje usuwania danych: co 3 lub 18 miesięcy.

Praktyka śledzenia lokalizacji doprowadziła do ubiegłorocznego skandalu, gdy ujawniono, że Google nadal śledzi użytkowników, nawet gdy odpowiednia funkcja jest wyłączona w ustawieniach. Aby całkowicie zablokować śledzenie działań, należy również odpowiednio skonfigurować menu śledzenia aktywności w sieci Internet oraz aplikacjach. Nowa funkcja umożliwi automatyczne usuwanie wszystkich danych o działaniach i lokalizacji użytkownika, które gromadzi Google.

W oficjalnym komunikacie Google informuje, że nowa funkcja stanie się dostępna dla użytkowników na całym świecie w ciągu najbliższych kilku tygodni. Opcja ręcznego usuwania danych o lokalizacji również pozostanie i będzie dostępna. Programiści zaznaczają, że nowa funkcja, usuwająca dane o lokalizacji i aktywności użytkownika, w przyszłości może otrzymać dodatkowe opcje.
