Restaurarea automată a ultimelor configurații salvate în routerele Mikrotik

Mulți s-au confruntat cu o funcție remarcabilă, de exemplu, pe comutatoarele HPE — dacă configurația nu a fost salvată manual din irgendwel Gründe, după repornire se aplică configurația salvată anterior. Tehnologia este în multe privințe nemiloasă (ne-ai salvat — fă-o din nou), dar dreaptă și fiabilă.

Dar pe MikroTikuri, o astfel de funcție în bază nu există, deși există o zicală cunoscută: „configurarea de la distanță a routerului — la o călătorie lungă”. Chiar și un router aflat la îndemână poate fi ușor transformat într-un „cărămidă până la resetare”.

Cumva ciudat — nu am găsit niciun manual în acest sens, a trebuit să fac manual.

Primul lucru pe care îl facem — creăm un script pentru a crea o copie de rezervă a configurației. Ulterior, starea o vom 'salva' exact cu acest script.

Mergem la System -> Scripts și creăm un script, să zicem, „fullbackup” (desigur, fără ghilimele).

system backup save dont-encrypt=yes name=Backup_full

Nu vom folosi o parolă, deoarece altfel va trebui să o specificăm în mod explicit în scriptul vecin, nu văd sens în așa zisă 'protecție'.

Creăm un al doilea script, care va restaura configurația la fiecare pornire. Îl vom numi „full_restore”.

Acest script este puțin mai complicat. Problema este că, atunci când se restabilește configurația, are loc și o repornire. Fără utilizarea unui mecanism de control, vom obține un restart ciclic.

Mecanismul de control a ieșit puțin 'aspru', dar în schimb, fiabil. La fiecare execuție a scriptului, se face mai întâi o verificare pentru existența fișierului „restore_on_reboot.txt”.
Dacă acest fișier există — înseamnă că se necesită restaurarea din backup. Ștergem fișierul și facem restaurarea cu repornirea ulterioară.

Dacă acest fișier nu există — pur și simplu creăm acest fișier și nu facem nimic (adică, aceasta este deja a doua încărcare, care urmează după restaurarea din backup).

:if ([/file find name=restore_on_reboot.txt] != "") do={ /file rem restore_on_reboot.txt; system backup load name=Backup_full password=""} else={ /file print file=restore_on_reboot.txt }

Cel mai bine este să verificăm funcționarea scripturilor în acest stadiu, înainte de a adăuga sarcina în programator.

Dacă totul este în regulă — trecem la a treia și ultima acțiune — adăugăm în programator sarcina de a rula scriptul la fiecare pornire.

Mergem la System -> Scheduler și adăugăm o nouă sarcină.
În câmpul Start time specificăm startup (da, așa scriem, cu litere)
În câmpul On Event scriem
/system script run full_restore

Apoi, rulăm scriptul care salvează configurația! Nu vrem să facem toate acestea din nou?

Adăugăm niște „deșeuri” în setările pentru verificare sau ștergem ceva important și, în sfârșit, încercăm să repornim routerul.

Da, mulți probabil vor spune: „Există modul safe mode!”. Totuși, acesta nu va fi potrivit dacă, în urma lucrărilor, va trebui să te reconectezi la router (de exemplu, dacă schimbi adresa sau parametrii rețelei wifi prin care te conectezi). Și nu trebuie să uităm nici de posibilitatea de a „uita” să activăm acest mod.

P.S. Cel mai important acum este să nu uităm să „salvăm”.

Sursa: habr.com

Cumpără un hosting fiabil pentru site-uri cu protecție DDoS, servere VPS VDS 🔥 Cumpără un hosting fiabil pentru site-uri cu protecție DDoS, servere VPS VDS | ProHoster