Organizația The Document Foundation a publicat versiunea pachetului de birou LibreOffice 25.8. Pachetele de instalare sunt pregătite pentru diverse distribuții Linux, Windows și macOS. La dezvoltarea acestei versiuni au participat 160 de dezvoltatori. 40% din modificări au fost realizate de 44 de angajați ai companiilor care coordonează proiectul, cum ar fi Collabora și Allotropia, 41% de opt angajați ai organizației The Document Foundation, iar 19% din modificări au fost aduse de 108 entuziaști independenți.
Lansarea LibreOffice 25.8 este etichetată ca „Community”, va fi susținută de entuziaști și nu este destinat utilizării în întreprinderi. LibreOffice Community este disponibil gratuit tuturor, inclusiv utilizatorilor corporativi. Pentru întreprinderile care au nevoie de servicii suplimentare, se dezvoltă produsele din familia LibreOffice Enterprise, care vor beneficia de suport complet din partea companiilor parteneri, opțiunea de a primi actualizări pe termen lung (LTS) și funcții suplimentare, cum ar fi SLA (Acorduri de Nivel de Serviciu).
Cele mai notabile schimbări:
- A fost implementat un vizualizator universal de documente („Viewer Mode”), care permite deschiderea oricăror fișiere în modul doar pentru citire, dezactivând toate instrumentele de editare atunci când se lucrează cu acestea. Pentru a activa modul de vizualizare, a fost adăugată setarea avansată „ViewerAppMode”.
- A fost adăugat suport pentru exportarea documentelor în format PDF 2.0 (ISO 32000-2). A fost implementat suport pentru criptarea AES-256, elemente structurale și specificația PDF/A-4. A fost creat un mod hibrid pentru încorporarea documentelor ODF. Interfața de export PDF a fost regândită.

- În panoul de căutare rapidă a fost adăugată o opțiune pentru potrivirea modulilor având în vedere simbolurile diacritice.

- A fost implementat un dialog experimental pentru gestionarea macrocomenzilor (Tools ▸ Macros ▸ Macro Manager), care combină funcționalitățile a 5 dialoguri existente pentru lucrul cu macrocomenzi și scrierea scripturilor. Activarea necesită activarea funcțiilor experimentale (Tools ▸ Options ▸ LibreOffice ▸ Advanced ▸ Enable experimental features).

- A fost adăugat un mod experimental extins de criptare a fișierelor ODF, care se distinge printr-o performanță mai mare, protecția metadatelor și utilizarea algoritmilor AES-GCM și Argon2id.
- At the opening of documents in read-only mode, a formatting toolbar is displayed for sections that allow editing, as well as the option to use the Edit Field dialog.
- In the password input form dialogues, a toggle has been added to show the entered password.
- In the welcome window displayed at startup, access to appearance settings has been provided.
- In the context menu shown for selected text, an option for inserting hyperlinks has been added.
- In the interface configurator (View ▸ User Interface), a function has been added to activate toolbars.

- On the 'Page Style ▸ Area ▸ Bitmap' page, thumbnails of the background images used in the document are displayed.

- Support for SHA-384 and AES-192 algorithms has been added when working with encrypted files.
- Compatibility with Adobe Reader for PDF documents exported with electronic signatures is ensured.
- In editing mode, proportional resizing of OLE objects, such as charts, has been added while maintaining the height-to-width ratio. The ability to lock the movement of objects at a 45° angle has also been introduced when dragging while holding the Shift key.

- In Writer and Calc, the ability to change the rotation mode of a selected object with a single click has been implemented, as already done in Impress and Draw.
- Performance optimizations have been made—tests show that Writer and Calc can open files 30% faster. Memory consumption has been optimized.
- Modificări în Writer:
- A line breaking rule 'Move line' has been added, where if the break of a part of a word falls on the last line (one part of the word ends up on one page, and the other part on another), the entire line is moved to the next page.

- The ability to define zones for paragraph, column, page, and spread endings has been added, where word separation during breaking is not allowed or special breaking rules apply.

- In the paragraph alignment properties, the ability to set minimum, desired, and maximum spacing between words has been added.

- In the navigator for headings, a tooltip with information about the number of words and characters has been implemented.

- A fost adăugată comanda „.uno:BreakAboveTable” pentru a insera o întrerupere de paragraf înainte de tabel.
- A fost simplificată selectarea textului în timpul derulării conținutului.
- A fost adăugat un dialog pentru copierea conținutului câmpurilor din documente în modul doar citire.

- A fost adăugată opțiunea de a seta limba pentru simboluri de punctuație individuale.
- A fost adăugată comanda (Ctrl + ⇧ Shift + F2) pentru a transforma câmpurile în text brut.
- S-a implementat posibilitatea de a urmări separat modificările în fiecare fereastră.
- A fost adăugată opțiunea de restaurare a documentului la starea inițială, eliminând modificările înregistrate, dar păstrând informațiile despre acestea în document.
- S-a îmbunătățit gestionarea modificărilor interdependente.
- A fost adăugată o opțiune în dialogul de auto-editare (Tools ▸ Auto-Redact ▸ Add Target) pentru editarea imaginilor.

- Au fost adăugate optimizări pentru a accelera încărcarea documentelor cu modificări urmărite, precum și a datelor lingvistice și a obiectelor grafice din fișiere DOC complexe. A fost optimizată gestionarea operațiunilor de retractare a modificărilor. S-a redus timpul necesar eliminării tabelelor mari și pentru încărcarea tabelelor cu marcaje.
- A line breaking rule 'Move line' has been added, where if the break of a part of a word falls on the last line (one part of the word ends up on one page, and the other part on another), the entire line is moved to the next page.
- Modificări în procesorul de tabele Calc:
- A fost adătată suportul pentru criptomoneda bitcoin (₿).
- În fereastra de import al textului (import CSV) a fost adăugată setarea „Întotdeauna arată la import” activată în mod implicit, care controlează afișarea dialogului la importul CSV și utilizarea setărilor salvate.

- S-a oferit posibilitatea de a configura operatorii de formatare condiționată aplicabili seturilor de pictograme.

- În meniul contextual afișat pentru celulele foii de calcul a fost adăugată funcția de curățare a filtrului automată („Clear AutoFilter”).

- Au fost implementate funcții noi:
- CHOOSECOLS
- CHOOSEROWS
- ȘTERGE
- EXPAND
- HSTACK
- TAKE
- TEXTAFTER
- TEXTBEFORE
- TEXTSPLIT
- TOCOL
- TOROW
- VSTACK
- WRAPCOLS
- WRAPROWS
- S-a îmbunătățit viteza de redare și deschidere a fișierelor XLSX cu un număr mare de operațiuni de formatare condiționată, a atributelor customFormat, a formulilor sau a obiectelor grafice. La comutarea între foile de calcul, s-a accelerat calcularea înălțimii rândului și redarea obiectelor. A fost accelerată verificarea ortografică în tabele multilingve. A fost optimizată gestionarea diagramelor mari. A fost accelerată gestionarea tabelelor care conțin un număr mare de comentarii.
- Modificări în sistemul de creare a prezentărilor Impress:
- În modul Slide Sorter, pentru a schimba numărul de diapozitive afișate pe rând, acum se poate folosi rotița mouse-ului, menținând apăsată tasta Ctrl.
- Fișierele PPTX au acum suport pentru fonturi integrate.
- Algoritmul pentru determinarea fontului integrat în fișierul PPTX la export și a fontului utilizat a fost îmbunătățit.
- S-a permis copierea conținutului master-slide-urilor în Impress și a master-page-urilor în Draw.
- În Draw, au fost afișate limitele pentru câmpurile paginii. O opțiune pentru dezactivare este disponibilă în Draw::Misc::TextObject::ShowBoundary.

- Filtrele au fost îmbunătățite: a fost adăugat suport pentru importul autofilter-elor din fișiere XML MS Excel și pentru importul documentelor PDF hibride criptate. Compatibilitatea logicii de împărțire a cuvintelor între rânduri cu documentele DOCX create în Microsoft Office 2016 și versiuni ulterioare a fost crescută. Problemele de afișare a listelor cu niveluri multiple la importul fișierelor DOCX au fost rezolvate.

- Pe platforma macOS, s-a implementat comutarea la modul pe tot ecranul pentru feronetele documentelor și Centrul de lansare după apăsarea butonului verde din partea de sus a feronetei. Meniul feronetei a fost îmbogățit cu elemente pentru poziționare și plasare, susținute în macOS Sequoia.
- Suportul pentru platformele Windows 7 și Windows 8/8.1 a fost eliminat. Suportul pentru compilările pe 32 de biți pentru Windows a fost declarat învechit. În următoarea versiune este planificată încetarea suportului pentru macOS 10.15 (vor fi susținute doar macOS 11 și versiunile mai recente).

Sursa: opennet.ro

















