Organizația The Document Foundation a lansat pachetul de birou LibreOffice 7.4. Pachetele de instalare sunt pregătite pentru diferite distribuții Linux, Windows și macOS. La pregătirea lansării au participat 147 de dezvoltatori, dintre care 95 sunt voluntari. 72% dintre modificări au fost realizate de angajații a trei companii de proiectare care coordonează, și anume Collabora, Red Hat și Allotropia, în timp ce 28% din modificări au fost adăugate de entuziaști independenți.
Lansarea LibreOffice 7.4 beneficiază de eticheta „Community”, va fi susținută de entuziaști și nu este destinată utilizării în mediul empresarial. LibreOffice Community este disponibil gratuit fără restricții tuturor, inclusiv utilizatorilor comerciali. Pentru companiile care au nevoie de servicii suplimentare, sunt dezvoltate separat produsele din familia LibreOffice Enterprise, pentru care companiile partenere vor oferi suport complet, actualizări pe termen lung (LTS) și funcții suplimentare, cum ar fi SLA (Accorduri de Nivel de Serviciu).
Cele mai notabile schimbări:
- În ecranul inițial (Start Center) a fost îmbunătățită redarea miniaturilor documentelor.

- În managerul de extensii a fost adăugat un câmp de căutare.
- Dialogul de selecție a parametrilor fonturilor a fost reconfigurat.

- Pentru Windows 10 și Windows 11 a fost propusă o implementare experimentală a temei întunecate.

- A fost propusă o variantă întunecată a setului de pictograme Colibre, utilizat implicit în Windows.

- A fost adăugată suportul pentru importul și exportul de imagini în format WebP, inclusiv acest format poate fi utilizat acum pentru inserarea imaginilor în documente, foi de calcul, prezentări și desene Draw.
- A fost adăugat suport pentru fișiere în format EMZ și WMZ.
- A fost îmbunătățită performanța creării layout-ului documentului în timpul operațiunilor, cum ar fi încărcarea documentelor și exportul în PDF.
- A fost adăugată informația de asistență pentru biblioteca de macro-uri ScriptForge.
- Modificări în Writer:
- A fost adăugată posibilitatea utilizării instrumentului extern LanguageTool pentru verificarea gramaticii.

- În setările de tipografie au fost adăugate noi opțiuni pentru gestionarea hyphenării în compunerea textului în paragraf: Zonă de hyphenare (limită de hyphenare), lungimea minimă a cuvântului pentru hyphenare și dezactivarea hyphenării ultimei cuvânt în paragraf.

- Numerotarea elementelor de listă în modul de vizualizare a modificărilor (Show Changes) a fost modificată, acum indicând atât numerele curente, cât și cele inițiale ale elementelor.

- Când se alege acțiunea din meniul „Tools ▸ Update ▸ Update all”, acum se actualizează și miniaturile obiectelor OLE.
- Comportamentul procesării marginilor din jurul tabelilor și paragrafelor a fost adus mai aproape de cel din MS Word.
- A fost implementată posibilitatea de a curăța întreruperile în documentele MS Word pentru a îmbunătăți precizia aspectului.
- Dialogul de verificare a accesibilității pentru persoanele cu dizabilități (Tools ▸ Accessibility Check…) a fost tradus pentru a fi redat în mod asincron.
- Pentru documentele încărcate în modul doar citire, a fost oferită posibilitatea de a vizualiza modificările atât prin dialogul „Edit ▸ Tracked Changes ▸ Manage…”, cât și prin bara laterală.
- Modificările din document legate de ștergerea și inserarea de note de subsol sunt acum afișate în zona notelor de subsol.

- În îmbunătățirile de compatibilitate cu MS Word, a fost adăugată suportul pentru controlerele de conținut compatibile cu formatul DOCX, utilizate pentru elementele de completare a formularelor: „Rich Text” (indicator pentru blocul de text), „Check Box” (buton pentru selecția elementelor), „Drop-Down” (listă derulantă), „Picture” (buton pentru inserarea imaginii) și „Date” (câmp pentru selectarea datei).

- Corectarea automată pentru etichetele markdown „*bold*”, „/italic/”, „-strikeout-” și „_underline_” în text este dezactivată în mod implicit.
- A fost adăugată posibilitatea utilizării instrumentului extern LanguageTool pentru verificarea gramaticii.
- Modificări în procesorul de tabele Calc:
- Un nou articol „Sheet ▸ Navigate ▸ Go” a fost adăugat în meniu pentru a simplifica accesul la foi în tabelele electronice mari cu un număr mare de foi. Când se navighează în meniu, se afișează un nou dialog pentru căutarea după numele foilor.

- A fost adăugată setarea „View ▸ Hidden Row/Column Indicator” pentru a afișa un indicator special pentru coloanele și rândurile ascunse.

- Accesul la opțiunile de sortare a fost simplificat.

- A fost implementată posibilitatea de a lucra cu foi de calcul care conțin până la 16.000 de coloane (anterior, documentele nu puteau include mai mult de 1024 coloane).
- În widgetul AutoSum, au fost propuse noi funcții în formule: COUNTA, PRODUCT, STDEV, STDEVP, VAR și VARP.
- A fost asigurată salvarea în document a înălțimii modificate a barei de introducere a formulelor.
- Dialogul pentru copierea și mutarea foilor a fost îmbunătățit, iar observația pentru butonul „OK” se schimbă acum în funcție de operația selectată.
- S-a realizat completarea automată a unui interval de celule pentru formule care returnează un array și o matrice, similar cu utilizarea combinației „Shift + Ctrl + ↵”. Pentru a menține comportamentul anterior, este suficient să selectați celula dorită înainte de introducerea formulei (anterior se completa doar o singură celulă, în care se introducea primul element din partea de sus).
- S-a lucrat la îmbunătățirea performanței. A fost optimizată funcționarea în cazul unui număr mare de coloane cu date. Performanța funcțiilor COUNTIF, SUMIFS și VLOOKUP a fost îmbunătățită, în special în utilizarea datelor nesortate. S-au accelerat calculele în documentele cu un număr mare de formule. A fost crescută viteza de încărcare a fișierelor mari în format CSV. Performanța filtrului pentru exportul în fișiere Excel a fost îmbunătățită. S-a accelerat încărcarea foilor de calcul care necesită recalculare.
- Un nou articol „Sheet ▸ Navigate ▸ Go” a fost adăugat în meniu pentru a simplifica accesul la foi în tabelele electronice mari cu un număr mare de foi. Când se navighează în meniu, se afișează un nou dialog pentru căutarea după numele foilor.
- Modificări în Impress:
- A fost implementat suport inițial pentru teme de design care permit definirea culorilor generale și a parametrilor fonturilor utilizate pentru text și umplerea formelor în întreaga prezentare (pentru a schimba tematica prezentării, este suficient să schimbați tema).

- Pentru a îmbunătăți compatibilitatea cu fișierele PPTX, a fost realizată posibilitatea de utilizare a fundalului diapozitivului pentru umplerea formelor.

- A fost implementat suport inițial pentru teme de design care permit definirea culorilor generale și a parametrilor fonturilor utilizate pentru text și umplerea formelor în întreaga prezentare (pentru a schimba tematica prezentării, este suficient să schimbați tema).
- Filtre:
- Pentru formatul DOCX, a fost realizat importul blocurilor de text cu tabele și imagini în forme grupate. A fost adăugată opțiunea de deblocare a accesului la istoricul modificărilor documentului protejat prin parolă.
- Pentru PPTX, pentru formele principale (elipsă, triunghi, trapez, paralelogram, romb, pentagon, hexagon, heptagon, octogon) a fost implementat suportul pentru puncte de referință. S-au rezolvat problemele cu exportul și importul fișierelor multimedia încorporate în PPTX.
- A fost îmbunătățit exportul și importul documentelor în format RTF.
- A fost extinsă capacitatea de a converti documente în format PDF din linia de comandă. A fost adăugată suportul pentru exportul în PDF al câmpurilor pentru introducerea numerelor, unităților monetare, datei și timpului.
- La exportul în HTML, suportul pentru selectarea codării textului a fost abandonat. Codarea este acum întotdeauna UTF-8.
- A fost îmbunătățit suportul pentru importul de fișiere în formatele EMF și WMF.
- Filtrul pentru importul imaginilor în format TIFF a fost reproiectat (convertit la libtiff). A fost adăugată suportul pentru versiunea formatului OfficeArtBlip TIFF.
Sursa: opennet.ro














