Automatické obnovenie poslednej uložené konfigurácie v routeroch Mikrotik

Mnohí sa stretli s úžasnou funkciou, napríklad na prepínačoch HPE – ak konfigurácia z nejakého dôvodu nie je uložená ručne, po reštarte sa načíta predchádzajúca uložená konfigurácia. Technológia je v niečom nemilosrdná (zabudol si uložiť – rob znova), ale spravodlivá a spoľahlivá.

Na Mikrotikoch však taká funkcia v základni nie je, aj keď je známe príslovie: „ďaleko nastavenie smerovača – k dlhé ceste“. A dokonca aj smerovač hneď vedľa sa veľmi ľahko môže zmeniť na „tehlu až do resetu“.

Nejakým spôsobom som nenarazil na žiadny manuál na tento účet, musel som to robiť ručne.

Prvé, čo urobíme – vytvoríme skript na vytváranie zálohy konfigurácie. Následne budeme „ukladať“ stav práve týmto skriptom.

Ideme do System -> Scripts a vytvoríme skript, povedzme, „fullbackup“ (samozrejme bez úvodzoviek).

system backup save dont-encrypt=yes name=Backup_full

Heslo nebudeme používať, pretože inak by ho bolo potrebné uvádzať v odkaze v susednom skripte, takú „ochranu“ nevidím zmysel.

Vytvoríme druhý skript, ktorý bude obnovovať konfiguráciu pri každom spustení. Nazveme ho „full_restore“.

Tento skript je niečo zložitejší. Vec je taká, že pri obnove konfigurácie dochádza aj k reštartu. Bez použitia akéhokoľvek kontrolného mechanizmu dostaneme cyklický reboot.

Kontrolný mechanizmus sa ukázal ako trochu „tvrdý“, ale zato spoľahlivý. Pri každom spustení skriptu sa najprv vykonáva kontrola na prítomnosť súboru „restore_on_reboot.txt“.
Ak takýto súbor existuje – znamená to, že je potrebné obnoviť z backupu. Odstránime súbor a vykonáme obnovu s následným reštartom.

Ak taký súbor neexistuje – jednoducho vytvoríme tento súbor a nič nerobíme (t.j. znamená to, že ide už o druhé spustenie, ktoré nasleduje po obnove z backupu).

:if ([\/file find name=restore_on_reboot.txt] != "") do={ \/file rem restore_on_reboot.txt; system backup load name=Backup_full password=""} else={ \/file print file=restore_on_reboot.txt }

Najlepšie je na tomto mieste skontrolovať fungovanie skriptov pred pridávaním úlohy do plánovača.

Ak je všetko v poriadku – pristúpime k tretej a poslednej akcii – pridáme do plánovača úlohu na spustenie skriptu pri každom štarte.

Ideme do System -> Scheduler a pridáme novú úlohu.
V poli Čas začiatku uvádzame startup (áno, tak to napíšeme, písmenami)
V poli On Event napíšeme
/system script run full_restore

Ďalej, spúšťame skript na ukladanie konfigurácie! Predsa nechceme robiť všetko toto znova?

Pridáme nejaký "odpad" do nastavení na testovanie, alebo odstránime niečo dôležité a nakoniec vyskúšame reštartovať router.

Áno, mnohí asi povedia: "Existuje predsa režim safe mode!". Avšak, ten nie je vhodný, ak sa počas práce budete musieť znova pripojiť k routeru (napríklad, ak zmeníte adresu alebo parametre wifi siete, cez ktorú ste pripojení). A na možnosť "zabudnúť" zapnúť tento režim tiež nezabúdajte.

P.S. Hlavné je teraz nezabúdať "uložiť".

Zdroj: habr.com

Kúpte si spoľahlivý hosting pre webové stránky s ochranou proti DDoS, VPS VDS servery 🔥 Kúpte si spoľahlivý hosting pre webové stránky s ochranou proti DDoS, VPS VDS servery | ProHoster