Sieťové zdroje informujú, že čoskoro bude používateľom k dispozícii nová funkcia v nastaveniach účtov Google. Ide o nástroj, ktorý umožňuje automaticky odstraňovať údaje o polohe, aktivite na internete a v aplikáciách za stanovené časové obdobie. Proces odstraňovania údajov bude prebiehať automaticky, používateľ si len vyberie, kedy to má prebiehať. K dispozícii sú dve možnosti odstraňovania údajov: po 3 alebo 18 mesiacoch.

Praxe sledovania polohy viedla k minuloročnému škandálu, keď sa ukázalo, že Google naďalej sleduje používateľov, aj keď je príslušná funkcia v nastaveniach vypnutá. Aby sa úplne zakázalo sledovanie činností, je potrebné taktiež špecifickým spôsobom nastaviť ponuku sledovania aktivity na internete a v aplikáciách. Nová funkcia umožní automaticky odstraňovať všetky údaje o činnostiach a polohe používateľa, ktoré Google zhromažďuje.

V oficiálnom oznámení Google sa uvádza, že nová funkcia bude používateľom dostupná po celom svete v najbližších týždňoch. Možnosť manuálneho odstraňovania údajov o polohe zostane taktiež k dispozícii. Vývojári poznamenávajú, že nová funkcia, ktorá odstraňuje údaje o polohe a aktivite používateľa, môže v budúcnosti získať ďalšie možnosti.
