Organizacija The Document Foundation je objavila različico pisarniškega paketa LibreOffice 26.8. Pripravljeni so nameščeni paketi za različne distribucije Linux, Windows in macOS. Najopaznejše spremembe:
- Omogočeno je nastavljanje različnih barv ozadja zgornje plošče (Notebookbars) v različnih modulih (Writer, Calc, Draw in Impress). V načinu razdelitve orodij po zavihkih so se pojavile oznake kategorij. Dodana je možnost preklapljanja med zavihki na plošči z uporabo sledilne ploščice ali kolesc.

- Omogočena je sprememba barvne teme brez ponovnega zagona aplikacije.
- Na orodni vrstici, stranski vrstici in v spustnem bloku oblikovanja je poenoten seznam stilov, ki zdaj povsod izgleda enako in ne izgubi standardnih stilov po dodajanju lastnih.

- V pogovornem oknu za nastavitev stila strani in v stranski vrstici so dodane dodatne dimenzije strani A0, A1, A2, B0, B1, B2 in B3.
- V stranski vrstici v pogovoru za upravljanje stilov je bila omogočena neodvisna uporaba filtrov stilov.
- Omogočena je nastavitev kombinacij tipk, vezanih na posamezne dokumente.

- Zgrajena je bila podpora za spremenljive OpenType pisave (variabilne pisave), kjer lahko debelina, širina in druge stilistične značilnosti glifa prosto nihajo. Namesto ločenega opisa vsakega prikaza so kombinacije možnih variant določene v enem pisavnem viru prek definicij možnih delta-odstopanj od osnovnega glifa z dosego rezultata prek uporabe interpolacije.
- V pogovornem oknu za iskanje in zamenjavo besedila v regularnih izrazih je bila omogočena uporaba escape-sekvenc za kodiranje Unicode-simbolov, na primer, "\u000A" za prelom vrstice ali "\u0041" za črko "A" v velikih črkah.
- Pri uporabi osnovnih VCL-widžetov v uporabniškem vmesniku je bila omogočena prikaz opozorila s predlogom za namestitev paketa integracije z namizjem (na primer, libreoffice-kf6 za KDE).
- Omogočena je pravilna uporaba pisav, katerih imena se spreminjajo glede na nastavljen jezik v sistemu. Dokumenti, ustvarjeni z uporabo enega jezika v uporabniškem vmesniku, se zdaj pravilno prikazujejo s potrebnimi pisavami v vmesnikih z drugim jezikom, če so te pisave nameščene v sistemu.
- V konfiguracijah brez nameščenega dodatka APSO (Alternative Python Script Organizer) je omogočeno odpiranje Python skriptov v sistemskem urejevalniku besedila iz pogovora o upravljanju makrov.
- V pogovoru za vstavljanje hiperlinkov je dodana možnost za odstranjevanje parametrov iz URL-ja („?a=b&c=d…“).
- Za pogovore, ki lahko spreminjajo svojo velikost, je na platformi Windows dodan gumb za razširitev okna na celotno razpoložljivo površino.
- Dodana je filtrirna možnost za iskanje v uporabnikovih povezanih slovarjih.
- Izvedene so številne izboljšave pri obdelavi in prikazu besedila v jezikih, ki se berejo z desne proti levi.
- V Writer in Calc je omogočeno urejanje obstoječih slogov tabel.
- Spremembe v urejevalniku dokumentov Writer:
- Dodana je funkcija vizualnega primerjanja dokumentov, ki omogoča v enem oknu ob strani oceniti razlike med dvema dokumentoma ali različicama enega dokumenta.

- Izveden je nov algoritm za postavitev odstavkov (Paragraph Composer), ki besedilo razdeljuje na vrstice in porazdeli praznine pri poravnavi po širini, ob upoštevanju ne le vsebine trenutne vrstice, temveč tudi naslednjih. Novi algoritem omogoča enakomerno porazdelitev praznin v vseh vrsticah odstavka, s čimer se izognemo situacijam, kjer je ena vrstica skoraj povsem polna, druga pa skoraj prazna zaradi bližine dolgih besed.

- Dodana je možnost „View ▸ Grids and Helplines ▸ Display Baseline Grid“ za vizualizacijo mreže postavitve, po kateri se poravnava črke po spodnjem robu vrstic. V nastavitvah je mogoče nastaviti poljuben barvni horizontalni vodilni element (Tools ▸ Options ▸ LibreOffice ▸ Appearance ▸ Customizations ▸ Baseline grid).

- Ob vklopu funkcije poravnave po osnovni mreži je omogočeno pravilno poravnavanje vrezov besedila.

- Dodana je podpora za branje in ponovni izvoz DOCX datotek s lastnostmi stilov za skrivanje elementov in prikaz v galeriji. V filtrih uvoza in izvoza DOCX je prav tako zagotovljena pravilna obdelava komentarjev na odstranjeno besedilo. Komentarji k odstranjeni besedi v načinu sledenja spremembam se zdaj prikazujejo prek znakovanimi, prav tako kot samo besedilo.

- Dodan je način pogleda „Osnutek“ (View ▸ Draft), ki pušča samo besedilo in skriva moteče elemente oblikovanja, kot so robovi, glave in slike.

- Na stranski plošči v vrstici za hitro iskanje je implementirana podpora za iskanje v komentarjih. Možnosti hitrega iskanja zdaj prikazujejo neposredno na plošči, brez odpiranja modalnega pogovora.
- Dodana je možnost, ki onemogoča brisanje izbranega besedila, ko začneš vnašati nove znake, ne da bi najprej odstranil izbiro (Orodja ▸ Možnosti ▸ LibreOffice Writer ▸ Oblikovanje: Pisanje: ☑ Pisanje nadomešča izbiro).
- Dodana je podpora za razvrščanje naslovov poglavij dokumenta v abecednem vrstnem redu.
- V pogovornem oknu za štetje besed so dodani podatki o številu besed pred in za kurzorjem.
- V načinu strokovne nastavitve je dodana možnost predefiniranja vsebine spustnega seznama slogov, s pomočjo parametrov ShowDefaultStyles, ShowUsedStyles, ShowFavouriteStyles in ShowUserDefinedStyles v skupini org.openoffice.Office.Common.
- Povečana je zmogljivost odpiranja zelo velikih dokumentov s slikami.
- Dodana je funkcija vizualnega primerjanja dokumentov, ki omogoča v enem oknu ob strani oceniti razlike med dvema dokumentoma ali različicama enega dokumenta.
- Spremembe v tabelarnem procesorju Calc:
- V dinamičnih tabelah (Pivot Tables) je dodana možnost vstavljanja stolpcev s vrednostmi, ki niso neposredno navedene, temveč se izračunajo na osnovi podatkov iz preglednice.

- Na orodni vrstici je gumb za upravljanje z mejami preoblikovan v kombinirani gumb, ki poleg spustnega menija s seznamom razpoložljivih tipov okvirjev zdaj zapomni izbrani slog in ga ob ponovnem pritisku takoj izbere, menijski prikaz pa se prikaže le ob kliknjenju na simbol s puščico.

- Dodana je funkcija Shuffle za naključjevanje vrstnega reda celic v izbranem razponu.
- Dodana je možnost tihe blokade vnosa neveljavnih podatkov brez prikazovanja opozoril.
- Izboljšana je združljivost z XLSX formatom pri prisilnem prelomljenju vrstic znotraj celic pri ustvarjanju povezav.
- Izboljšano je uporabniško vmesnik za spreminjanje oblikovanja besedila v glavi in nogi celic.

- Dovoljeno je natančno določanje relativne velikosti pisav pri določanju sloga celic.
- Dodana je tipkovna kombinacija Ctrl + Home za premik kurzorja na prvo zapolnjeno celico.
- V dinamičnih tabelah (Pivot Tables) je dodana možnost vstavljanja stolpcev s vrednostmi, ki niso neposredno navedene, temveč se izračunajo na osnovi podatkov iz preglednice.
- Spremembe v sistemu za ustvarjanje predstavitev Impress:
- Omogočeno je ustvarjanje diapozitivov različnih velikosti v eni predstavitvi.
- Dodana je podpora za grupiranje diapozitivov v sekcije, kar se lahko uporablja za navigacijo v skladu s strukturo predstavitve. Na stranski plošči in v administracijski plošči strani je na voljo možnost prikazovanja uporabniško določenih imen diapozitivov ob njihovih številkah.


- Implementirana je mogućnost pristupa paletama tema boja kroz gornju traku.

- Dodana je mogućnost prebacivanja između numerisanih i označenih stilova lista uz očuvanje njihove strukture.
- Implementirane su opcije ugrađenih šablona prezentacija sa odnosima strana 16:9, pored prvobitno ponuđenih opcija 4:3. Kada se koriste ovi šabloni, promene formata slajda sa 4:3 na 16:9 više ne dovode do istezanja pozadine.
- U režimu prikazivanja prezentacije omogućeno je automatsko skaliranje ikona u opcionoj navigacionoj traci u zavisnosti od veličine prozora.
- U Draw je dodana opcija za korišćenje točka miša za zumiranje umesto skrolovanja. Za skrolovanje točkom miša u ovom režimu treba držati taster Ctrl. Takođe je omogućeno kreiranje stranica različitih veličina u jednom dokumentu.
- U Base je implementirana podrška za filtriranje po datumu ili vremenu prilikom rada sa SDB-om Firebird. Rešen je problem sa uklanjanjem komentara SQL upitu prilikom prelaska na drugi upit u Design View.
- U Chart je omogućeno uvoženje i ponovno čuvanje fajlova u OOXML formatu, koji sadrže nove tipove dijagrama ('chartex'), dodate u Microsoft Office. Međutim, LibreOffice trenutno ne može prikazati i urediti takve dijagrame, već prikazuje umesto njih zamenske slike sa informacijama da nisu podržani.
- U Math je dodat dijalog za kreiranje matrica.

Izvor: opennet.ru















