Organizacija The Document Foundation predstavila je izdanja uredskog paketa LibreOffice 24.8. Pripremljeni instalacijski paketi dostupni su za različite distribucije Linuxa, Windows i macOS. U pripremi izdanja sudjelovalo je 166 programera, od kojih je 108 volontera. 57% promjena unijeli su 49 zaposlenika triju kompanija koje podržavaju projekt — Collabora, Red Hat i Allotropia, 20% — osam zaposlenika organizacije The Document Foundation, a 23% promjena dodali su 115 neovisnih entuzijasta.
Izdanje LibreOffice 24.8 nosi oznaku »Community«, podržavat će ga entuzijasti i nije namijenjeno za primjenu u poduzećima. LibreOffice Community slobodno je dostupan svima bez iznimke, uključujući korporativne korisnike. Za poduzeća kojima je potrebna dodatna podrška, posebno se razvijaju proizvodi obitelji LibreOffice Enterprise, za koje će partnerske kompanije osigurati potpunu podršku, mogućnost primanja dugotrjenih ažuriranja (LTS) i dodatne funkcije kao što su SLA (Ugovori o razini usluge).
Najistaknutije promjene:
- U sustavu izvoza implementirana je podrška za funkciju brisanja osobnih podataka iz spremljenih dokumenata (Alati ▸ Opcije ▸ LibreOffice ▸ Sigurnost ▸ Opcije ▸ Ukloni osobne informacije pri spremanju). Brišu se metapodaci kao što su ime autora, vrijeme kreiranja ili promjene, naziv pisača, trajanje uređivanja i povezani predlošci. Čišćenje osobnih podataka dostupno je za formate ODF, ODS/UOS, OOXML, RTF, DOC, PPT, PPTX i XLS(X).
- Dodan je novi način enkripcije ODF-dokumenata uz korištenje lozinke. Novi način se izdvaja većom učinkovitošću, primjenom autentificirane enkripcije AES-GCM, potpunijim skrivanjem metapodataka i visokom otpornošću na napade putem pokušaja pogodbe lozinke (koristi se funkcija generiranja ključa na temelju hasha Argon2id).
- Promjene u Writeru:
- Significantly su prošireni alati za prilagodbu automatskog prijeloma krajeva riječi na drugu liniju. Dodana je mogućnost (Format ▸ Znak… ▸ Pozicija ▸ Izuzeti iz prijeloma) zabrane prijeloma za odabrane riječi, bez korištenja hakova koji uključuju promjenu jezika, što dovodi do nemogućnosti provjere pravopisa tih riječi.

- V kontekstnem meniju, ki se prikaže za deljena prelomna besedila, je dodana možnost „No Break“, ki omogoča onemogočanje preloma besede.

- Dodana je nastavitev odstavka „Format ▸ Odstavek… ▸ Tok besedila ▸ Prelom besed“, ki preprečuje prenos dela besede na druge strani, razpone ali stolpce.

- Omogočeno je spreminjanje širine plošče s komentarji.
- Izboljšana je podpora za lebdeče tabele, ki zajemajo več strani.
- Za formate RTF in DOC je uvajena podpora za pravno številčenje (odseki so označeni z rimskimi številkami, pododseki z arabske številke, točke pa z črkami), ki se uporablja za strukturiranje pravnih dokumentov.
- Dodana je operacija formatiranja za zavijanje izbranega besedila v okrogle, kvadratne ali figurativne okvire ali narekovaje ob pritisku na ustrezni odprti simbol.
- Omogočeno je spreminjanje levega/desnega zamika in načina poravnave tabele preko stranske plošče.
- V stransko ploščo je dodana stran „iskanje“ s seznamom rezultatov hitrega iskanja v dokumentu.

- V navigacijskem vmesniku (Navigator) je dodana možnost vstavljanja različnih vrst križnih povezav v dokument s premiki elementov v načinu povleci in spusti. Dodana je podpora za odstranjevanje opomb preko Navigatorja. Uveden je kazalnik za slike z pokvarjenimi povezavami.
- Dodana je možnost shranjevanja izbrane privzete podlage pri izvozu v DOCX.
- Significantly su prošireni alati za prilagodbu automatskog prijeloma krajeva riječi na drugu liniju. Dodana je mogućnost (Format ▸ Znak… ▸ Pozicija ▸ Izuzeti iz prijeloma) zabrane prijeloma za odabrane riječi, bez korištenja hakova koji uključuju promjenu jezika, što dovodi do nemogućnosti provjere pravopisa tih riječi.
- Spremembe v tabelarnem procesorju Calc:
- Obroba indikacije fokusa se zdaj nariše s zamikom od vsebine celice.

- Dodana je podpora za uvoz in izvoz vrtilnih tabel (Pivot Tables) v formatu OOXML, ki omogoča neposredno formatiranje celic vrtilnih tabel.

- Razširjene so možnosti pogovora „Format ▸ Pogojno ▸ Set ikon“, kjer je zdaj možno izbrati različne operatorje preko spustnega menija, namesto podpore le enega operatorja „>=”.

- Pri izvozu listov v format PDF je omogočeno določanje obsega.
- Izboljšana je lokalizacija vrstice stanja in stranske plošče.

- Pogovor o zaščiti listov elektronske preglednice je prešel na asinhroni način delovanja.
- Izvedene so nove funkcije: LET, XLOOKUP, XMATCH, FILTER, RANDARRAY, SEQUENCE, SORT, SORTBY in UNIQUE.
- Dodana podpora za kopiranje in lepljenje prek odložišča med LibreOffice Calc in Google Sheets.
- Izboljšana zmogljivost izračunov v večnitnem načinu, odstranili smo odvečne zaklepe kode za oblikovanje števil, optimizirali smo štetje povezav. Pospešena ponovna risba po spremembi celic (zdaj se ponovno riše samo povezana območja).
- Pri ogledu preglednice v večokenskem načinu je omogočeno vključitev preverjanja črkovanja samo za eno okno.
- Izboljšana indikacija prisotnosti komentarjev. V meniju Navigator, ki se prikaže s klikom z desno miškino tipko, so dodane gumbe za brisanje in urejanje komentarjev. Dodana je možnost skrivanja avtorstva komentarja.
- V funkcijo preverjanja veljavnosti podatkov je dodan način delovanja, ki upošteva velike in male črke.
- V vmesniku 'List ▸ Vstavi celice' je omogočeno dodajanje več vrstic ali stolpcev hkrati.
- Dodana je možnost (Orodja ▸ Možnosti ▸ LibreOffice Calc ▸ Poglej ▸ Uredi označevanje celic) za obarvanje aktivne celice, ki je v načinu urejanja.
- Obroba indikacije fokusa se zdaj nariše s zamikom od vsebine celice.
- Spremembe v sistemu za ustvarjanje predstavitev Impress:
- Dodana je ločena zložljiva plošča z opombami (Poglej ▸ Plošča z opombami), prikazana pod območjem s diapozitivom.

- V načinu strokovnjaka (Orodja ▸ Možnosti ▸ LibreOffice ▸ Napredno ▸ Odpri konfiguracijo strokovnjaka) je omogočeno spreminjanje števila diapozitivov v vrsti, ki se privzeto uporablja v vmesniku za razvrščanje diapozitivov (Poglej ▸ Razvrščevalnik diapozitivov).

- Privzeto je zagotovljeno takojšnje posodabljanje prikazane predstavitve ob spremembah v načinu urejanja ali v konzoli za upravljanje predstavitev, tudi če se predstavitev prikazuje na drugem zaslonu. Za spremembo obnašanja je na voljo nastavitev 'Predstavitev ▸ Nastavitve predstavitve… ▸ Način v živo'.
- Pri urejanju testnega bloka je prikazan nabor orodij za oblikovanje besedila v drugem vrstnem redu plošče.
- Dodan je pogovor za prehod na določen diapozitiv.
- V normalnem pogledu (Normal view) je omogočeno pomikanje diapozitivov.
- Pospešena je bila nalaganje datotek PPTX s prilagojenimi oblikami.
- Dodana je možnost ukaza v vrstici '—show' za začetek prikaza predstavitve z določenega diapozitiva.
- Dodana je ločena zložljiva plošča z opombami (Poglej ▸ Plošča z opombami), prikazana pod območjem s diapozitivom.
- V urejevalniku Draw je bila dodana podpora za mozaik šablon pri uvozu PDF datotek. Ob premiku kazalca nad zavihek plasti je omogočena osvetlitev objektov, ki jih zajema plast. Dodan je bilo okno za prehod na določeno stran.
- V LibreOffice Base je bila uvedena podpora za način avtomatskega shranjevanja podatkov za DBMS Firebird in dodana podpora za povezovanje z mdb datotekami MS Access s pomočjo ponudnika ACE.OLEDB.12.0.
- V LibreOffice Chart je bila dodana podpora za nove tipe diagramov „Pie-of-Pie“ (vloženi krožni diagrami) in „Bar-of-Pie“ (kombinacija krožnega in stolpčnega diagrama), kot tudi možnost uvoza podatkov diagramov iz OOXML datotek, ustvarjenih v Microsoft Office. Omogočena je možnost oblikovanja besedila v naslovih, blokih in oblikah s pomočjo okna Format ▸ Character, na primer za določitev nadstropnih in podstropnih znakov v formulah.

- V stranski vrstici Gallery je bila dodana podpora za iskanje objektov.

- V uporabniškem vmesniku je omogočena sprememba privzetega oznaka elementov seznama.
- V oknu „Position and Size“ je bilo poenostavljeno delovanje nastavitve za ohranjanje razmerja stranic.
- V oknu „Special Characters“ je dovoljen vnos Unicode simbolov (U+NNN) za filtriranje glifov.
- Seznam nedavno odprtih dokumentov je omejen na prikazovanje samo dokumentov za trenutni modul (v Writerju so prikazani samo besedilni dokumenti, v Calcu samo preglednice itd.).
- V kategorijo osnovnih oblik (Basic Shapes) je bila vključena „sinusoidna“.

- V razdelek „Tools ▸ Options ▸ LibreOffice ▸ Security ▸ Security Options and Warnings“ je bila dodana nastavitev za onemogočanje aktivne vsebine in orodij za avtomatizacijo OLE.
- Zagotovljena je bila ohranitev stanja gumbov, ki upravljajo z barvami ozadja, pisavami in osvetlitvijo med seji.
- Izboljšana je podpora za UCP avtentikacijo na osnovi WebDAV/HTTP in CMIS, ki se uporablja v Microsoft SharePoint.
- Razširjena je podpora za izvoz v SVG.
- Podprtost platform Windows 7 in Windows 8/8.1 je razglašena za zastarelo, delovanje teh sistemov ne bo garantirano od naslednje izdaje LibreOffice 25.2 (v tej izdaji bo najnižja različica Python 3.9, ki ne podpira več Windows 7 in Windows 8).
- Za delovanje na platformah, ki niso Windows, je zdaj potreben dostop do datoteke /dev/urandom.
Izvor: opennet.ru













