LibreOffice ၂၆.၈ ဘီတာထုတ်ဝေမှု

LibreOffice 26.8 အတွက် beta စမ်းသပ်မှုစတင်ကြောင်း Document Foundation မှ ကြေညာခဲ့သည်။ ကြိုတင်ထည့်သွင်းထားသော package များကို ဖြန့်ချိမှုအမျိုးမျိုးအတွက် ပြင်ဆင်ထားပြီးဖြစ်သည်။ Linux, Windows и macOSထုတ်ဝေမှုကို သြဂုတ်လ ၁၈-၂၀ ရက်တွင် ပြုလုပ်မည်ဖြစ်သည်။

အပြောင်းအလဲများထဲတွင်-

  • အပေါ်ဆုံး panel (Notebookbars) အတွက် မတူညီသော နောက်ခံအရောင်များကို ယခုအခါ မတူညီသော module များ (Writer၊ Calc၊ Draw နှင့် Impress) တွင် သတ်မှတ်နိုင်ပါပြီ။ အမျိုးအစား label များကို tabbed toolbar mode တွင် ရရှိနိုင်ပါပြီ။ touchpad သို့မဟုတ် mouse wheel ကို အသုံးပြု၍ panel ရှိ tab များအကြား ပြောင်းလဲနိုင်စွမ်းကို ယခု ရရှိနိုင်ပါပြီ။
  • အပလီကေးရှင်းကို ပြန်လည်စတင်စရာမလိုဘဲ အရောင်အပြင်အဆင်ကို ပြောင်းလဲနိုင်စွမ်းကို ပေးထားပါသည်။
  • toolbar၊ sidebar နှင့် formatting drop-down block ရှိ style စာရင်းကို ပေါင်းစည်းလိုက်သောကြောင့် နေရာတိုင်းတွင် အတူတူပင်ဖြစ်ပြီး သင့်ကိုယ်ပိုင် style များကို ထည့်သွင်းပြီးနောက် စံ style များကို မဆုံးရှုံးတော့ပါ။
  • စာမျက်နှာစတိုင်ဆက်တင်များ ဒိုင်ယာလော့ဂ်နှင့် ဘေးဘားတွင် စာမျက်နှာအရွယ်အစား A0၊ A1၊ A2၊ B0၊ B1၊ B2 နှင့် B3 ကို ထပ်ထည့်ထားသည်။
  • style management dialog ရှိ sidebar သည် ယခုအခါ သင့်အား style filter များကို သီးခြားစီ အသုံးပြုနိုင်စေပါသည်။
  • တစ်ဦးချင်းစာရွက်စာတမ်းများအတွက် ကီးဘုတ်အတိုကောက်များကို စိတ်ကြိုက်ပြင်ဆင်နိုင်စွမ်းကို ပံ့ပိုးပေးထားပါသည်။
  • glyph တစ်ခု၏ အလေးချိန်၊ အနံနှင့် အခြားစတိုင်လ်ဝိသေသလက္ခဏာများကို မလိုလားအပ်ဘဲ ပြောင်းလဲနိုင်သည့် OpenType variable font များအတွက် built-in support ကို အကောင်အထည်ဖော်ထားပါသည်။ ကိုယ်စားပြုမှုတစ်ခုစီကို သီးခြားဖော်ပြမည့်အစား၊ ဖြစ်နိုင်ချေရှိသော ကွဲပြားမှုများပေါင်းစပ်မှုများကို တစ်ခုတည်းသော font resource တွင် base glyph မှ ဖြစ်နိုင်ချေရှိသော delta သွေဖည်မှုများကို သတ်မှတ်ခြင်းဖြင့် သတ်မှတ်ပြီး interpolation မှတစ်ဆင့် ရရှိသောရလဒ်ကို ပေးစွမ်းသည်။
  • regular expression များရှိ စာသားအတွက် Find and Replace dialog သည် ယခုအခါ line feed အတွက် "\u000A" သို့မဟုတ် "A" အကြီးစာလုံးအတွက် "\u0041" ကဲ့သို့သော Unicode စာလုံးများကို encode လုပ်ရန် escape sequences များကို အသုံးပြုခြင်းကို ပံ့ပိုးပေးပါသည်။
  • အင်တာဖေ့စ်တွင် အခြေခံ VCL ဝစ်ဂျက်များကို အသုံးပြုသည့်အခါ desktop integration package တစ်ခုကို ထည့်သွင်းရန် အကြံပြုချက်နှင့်အတူ သတိပေးချက်တစ်ခု ပြသထားသည် (ဥပမာ၊ KDE အတွက် libreoffice-kf6)။
  • စနစ်ဘာသာစကားပေါ် မူတည်၍ အမည်များပြောင်းလဲသော ဖောင့်များကို မှန်ကန်စွာအသုံးပြုခြင်းကို သေချာစေပါသည်။ အင်တာဖေ့စ်ဘာသာစကားတစ်ခုကို အသုံးပြု၍ ဖန်တီးထားသော စာရွက်စာတမ်းများကို ယခုအခါ စနစ်တွင် ထည့်သွင်းထားပါက မတူညီသောဘာသာစကားတစ်ခုကို အသုံးပြု၍ အင်တာဖေ့စ်များတွင် သင့်လျော်သော ဖောင့်များဖြင့် မှန်ကန်စွာပြသပါသည်။
  • APSO (Alternative Python Script Organizer) add-on မထည့်သွင်းထားသော configuration များတွင်၊ ယခုအခါ macro management dialog မှ system text editor ရှိ Python scripts များကို ဖွင့်နိုင်ပါပြီ။
  • URL ("?a=b&c=d…") မှ parameter များကို ဖြုတ်ရန် option တစ်ခုကို hyperlink insertion dialog တွင် ထည့်သွင်းထားသည်။
  • ပလက်ဖောင်းပေါ်ရှိ အရွယ်အစားပြောင်းနိုင်သော ဒိုင်ယာလော့ဂ်များအတွက် Windows ရရှိနိုင်သောနေရာတစ်ခုလုံးကိုဖြည့်ရန် ဝင်းဒိုးကိုချဲ့ထွင်ရန် ခလုတ်တစ်ခုထည့်သွင်းထားသည်။
  • အသုံးပြုသူနှင့် ချိတ်ဆက်ထားသော အဘိဓာန်များတွင် ရှာဖွေရန်အတွက် filter တစ်ခု ထည့်သွင်းထားသည်။
  • ညာမှဘယ်သို့ ရေးသားသော ဘာသာစကားများဖြင့် စာသားကို ကိုင်တွယ်ခြင်းနှင့် ပြသခြင်းတွင် တိုးတက်မှုများစွာ ပြုလုပ်ထားပါသည်။
  • Writer နှင့် Calc တို့သည် ရှိပြီးသား ဇယားပုံစံများကို တည်းဖြတ်ခွင့်ပြုသည်။
  • Writer စာရွက်စာတမ်းတည်းဖြတ်သူတွင် ပြောင်းလဲမှုများ-
    • စာရွက်စာတမ်းနှစ်ခု သို့မဟုတ် တူညီသောစာရွက်စာတမ်း၏ မတူညီသောဗားရှင်းများ၏ ကွာခြားချက်များကို ဝင်းဒိုးတစ်ခုတည်းတွင် ဘေးချင်းယှဉ်၍ အကဲဖြတ်နိုင်စေမည့် visual document comparison mode ကို ထည့်သွင်းထားပါသည်။
    • စာပိုဒ်အပြင်အဆင်အင်ဂျင်အသစ် (Paragraph Composer) ကို အကောင်အထည်ဖော်လိုက်ပါပြီ။ ၎င်းသည် စာသားကို မျဉ်းကြောင်းများအဖြစ် ပိုင်းခြားပြီး လက်ရှိစာကြောင်း၏ အကြောင်းအရာကိုသာမက နောက်စာကြောင်းများကိုပါ ထည့်သွင်းစဉ်းစား၍ ချိန်ညှိသည့်အခါ နေရာလွတ်များကို ဖြန့်ဝေပေးသည်။ အင်ဂျင်အသစ်သည် စာပိုဒ်တစ်ပိုဒ်၏ မျဉ်းကြောင်းအားလုံးတွင် အဖြူရောင်နေရာလွတ်များကို ညီတူညီမျှ ဖြန့်ဝေပေးပြီး ရှည်လျားသောစကားလုံးများ ကပ်လျက်ရှိနေခြင်းကြောင့် တစ်ကြောင်းလုံးနီးပါးပြည့်နေပြီး နောက်တစ်ကြောင်းမှာ ဗလာဖြစ်နေသည့် အခြေအနေများကို ဖယ်ရှားပေးပါသည်။
    • စာလုံးများကို လိုင်းအောက်ခြေသို့ ချိန်ညှိရန်အသုံးပြုသည့် layout grid ကို မြင်ယောင်ရန် "View ▸ Grids and Helplines ▸ Display Baseline Grid" option ကို ထည့်သွင်းထားသည်။ setting တွင် အလျားလိုက်လမ်းညွှန်များအတွက် စိတ်ကြိုက်အရောင်ကို သတ်မှတ်နိုင်သည် (Tools ▸ Options ▸ LibreOffice ▸ Appearance ▸ Customizations ▸ Baseline Grid)။
    • baseline grid function နှင့် alignment လုပ်ခြင်းကို enable လုပ်သောအခါ၊ text box များ၏ မှန်ကန်သော alignment ကို အကောင်အထည်ဖော်ပါသည်။
    • DOCX ဖိုင်များကို ဖတ်ရှုခြင်းနှင့် ပြန်လည်ထုတ်ယူခြင်းအတွက် ပံ့ပိုးမှုထည့်သွင်းထားပြီး element များကို ဝှက်ထားပြီး ပြခန်းတွင်ပြသထားသည်။ DOCX import နှင့် export filter များသည် ဖျက်လိုက်သောစာသားပေါ်ရှိ မှတ်ချက်များကိုလည်း ယခုအခါ မှန်ကန်စွာကိုင်တွယ်ပေးပါသည်။ Track Changes mode ရှိ ဖျက်လိုက်သောစာသားပေါ်ရှိ မှတ်ချက်များကို ယခုအခါ စာသားကဲ့သို့ပင် strikethrough အဖြစ် ပြသထားပါသည်။
    • စာသားများကိုသာပြသပြီး indent၊ header၊ footer နှင့် ရုပ်ပုံများကဲ့သို့သော အာရုံပျံ့လွင့်စေသော ဒီဇိုင်းဒြပ်စင်များကို ဝှက်ထားသည့် Draft view mode (View ▸ Draft) ကို ထည့်သွင်းထားသည်။
    • ဘေးဘက်ဘား၏ အမြန်ရှာဖွေမှုဘားသည် မှတ်ချက်များအတွင်း ရှာဖွေခြင်းကို ယခု ပံ့ပိုးပေးပါသည်။ အမြန်ရှာဖွေမှုရွေးချယ်မှုများကို modal dialog ကို မဖွင့်ဘဲ panel တွင် တိုက်ရိုက်ပြသပါသည်။
    • ရွေးချယ်မှုကို မဖျက်ဘဲ စာလုံးအသစ်များ စတင်ရိုက်သည့်အခါ ရွေးချယ်ထားသော စာသားကို ဖျက်ခြင်းကို ပိတ်ရန် ရွေးချယ်မှုကို ထည့်သွင်းထားသည် (Tools ▸ Options ▸ LibreOffice Writer ▸ Formatting Aids: Typing: ☑ Typing သည် ရွေးချယ်မှုကို အစားထိုးသည်)။
    • စာရွက်စာတမ်းကဏ္ဍခေါင်းစဉ်များကို အက္ခရာစဉ်အတိုင်း စီရန် ပံ့ပိုးမှု ထည့်သွင်းထားသည်။
    • စကားလုံးရေတွက် ဒိုင်ယာလော့ဂ်သည် ယခုအခါ cursor မတိုင်မီနှင့် ပြီးနောက်ရှိ စကားလုံးအရေအတွက်ကို ပြသပါသည်။
    • ကျွမ်းကျင်သူမုဒ်တွင်၊ org.openoffice.Office.Common အုပ်စုရှိ ShowDefaultStyles၊ ShowUsedStyles၊ ShowFavouriteStyles နှင့် ShowUserDefinedStyles parameters များကို အသုံးပြု၍ style drop-down list ၏ အကြောင်းအရာများကို override လုပ်နိုင်စွမ်းကို ထည့်သွင်းထားသည်။
    • ရုပ်ပုံများပါသည့် အလွန်ကြီးမားသော စာရွက်စာတမ်းများကို ဖွင့်သည့်အခါ စွမ်းဆောင်ရည် ပိုမိုကောင်းမွန်လာပါသည်။
  • Calc spreadsheet ပရိုဆက်ဆာတွင် ပြောင်းလဲမှုများ-
    • Pivot Tables များသည် ယခုအခါ spreadsheet မှဒေတာအပေါ်အခြေခံ၍ တွက်ချက်ထားသော တိုက်ရိုက်ထည့်သွင်းခြင်းမဟုတ်ဘဲ တန်ဖိုးများပါသည့် ကော်လံများထည့်သွင်းခြင်းကို ပံ့ပိုးပေးပါသည်။
    • toolbar မှာ border control button ကို combination button အဖြစ်ပြောင်းလဲထားပြီး၊ ရရှိနိုင်တဲ့ frame အမျိုးအစားစာရင်းတွေပါတဲ့ drop-down menu ကို ပေးဆောင်ရုံသာမက ရွေးချယ်ထားတဲ့ style ကို မှတ်မိစေပြီး နောက်တစ်ကြိမ်နှိပ်လိုက်တဲ့အခါ ချက်ချင်းရွေးချယ်ပေးမှာဖြစ်ပြီး မြှားအိုင်ကွန်ကို နှိပ်လိုက်တဲ့အခါမှသာ menu ကို ပြသပေးမှာဖြစ်ပါတယ်။
    • ရွေးချယ်ထားသော အပိုင်းအခြားရှိ ဆဲလ်များ၏ အစီအစဉ်ကို ကျပန်းစီစဉ်ရန် Shuffle command ကို ထည့်သွင်းထားသည်။
    • သတိပေးချက်များ မပြဘဲ မှားယွင်းသောဒေတာထည့်သွင်းမှုကို ပိတ်ဆို့ရန်အတွက် "တိတ်ဆိတ်သော" မုဒ်ကို ထည့်သွင်းထားသည်။
    • လင့်ခ်များဖန်တီးသည့်အခါ ဆဲလ်များအတွင်း လိုင်းခွဲများကို အတင်းအကျပ်ပြုလုပ်သည့်အခါ XLSX ဖော်မတ်နှင့် လိုက်ဖက်ညီမှုကို ပိုမိုကောင်းမွန်အောင် ပြုလုပ်ထားသည်။
    • ဆဲလ် header များနှင့် footer များတွင် စာသား formatting ကိုပြောင်းလဲရန်အတွက် ပိုမိုကောင်းမွန်သော interface။
    • ဆဲလ်ပုံစံများကို သတ်မှတ်သည့်အခါ ဆက်စပ်ဖောင့်အရွယ်အစားများကို သတ်မှတ်ခွင့်ပြုထားသည်။
    • cursor ကို ပထမဆုံးအသုံးပြုထားသော cell သို့ ရွှေ့ရန် keyboard shortcut Ctrl + Home ကို ထည့်သွင်းထားသည်။
  • Impress တင်ဆက်မှုဖန်တီးမှုစနစ်တွင် အပြောင်းအလဲများ-
    • တင်ဆက်မှုတစ်ခုတည်းတွင် အရွယ်အစားအမျိုးမျိုးရှိသော ဆလိုက်များ ဖန်တီးနိုင်စွမ်းကို ယခုရရှိနိုင်ပါပြီ။
    • ဆလိုက်များကို အပိုင်းများအဖြစ် အုပ်စုဖွဲ့ခြင်းအတွက် ပံ့ပိုးမှု ထည့်သွင်းထားပြီး၊ ၎င်းတို့ကို တင်ဆက်မှုဖွဲ့စည်းပုံအပေါ် အခြေခံ၍ လမ်းညွှန်ရန်အတွက် အသုံးပြုနိုင်ပါသည်။ ဘေးဘက်ဘားတွင် နှင့် control panels များ ဒီစာမျက်နှာက အသုံးပြုသူသတ်မှတ်ထားတဲ့ ဆလိုက်နာမည်တွေကို နံပါတ်တွေဘေးမှာ ပြသနိုင်စွမ်းကို ပေးစွမ်းပါတယ်။
    • အပေါ်ဘက် panel မှတစ်ဆင့် color theme palette များကို ဝင်ရောက်ကြည့်ရှုနိုင်စွမ်းကို အကောင်အထည်ဖော်ပြီးပါပြီ။
    • နံပါတ်တပ်ထားသော စာရင်းပုံစံများနှင့် ကျည်ဆန်တပ်ထားသော စာရင်းပုံစံများအကြား ၎င်းတို့၏ဖွဲ့စည်းပုံကို ထိန်းသိမ်းထားသည့် စွမ်းရည်ကို ထည့်သွင်းထားသည်။
    • မူလကပေးထားသော 4:3 ရွေးချယ်မှုများအပြင် 16:9 aspect ratios ပါရှိသော built-in presentation templates များကို ထည့်သွင်းထားပါသည်။ ဤ templates များကိုအသုံးပြုသည့်အခါ slide ၏ aspect ratio ကို 4:3 မှ 16:9 သို့ပြောင်းလဲခြင်းသည် background stretching ကို မဖြစ်ပေါ်စေတော့ပါ။
    • တင်ဆက်မှုမုဒ်တွင်၊ ရွေးချယ်နိုင်သော လမ်းညွှန်ဘားရှိ အိုင်ကွန်များကို ဝင်းဒိုးအရွယ်အစားပေါ် မူတည်၍ အလိုအလျောက် ချိန်ညှိပေးသည်။
  • Draw မှာ scroll လုပ်မယ့်အစား zoom လုပ်ဖို့အတွက် mouse wheel ကိုသုံးနိုင်တဲ့ option ကိုထည့်ထားပါတယ်။ ဒီ mode မှာ mouse wheel နဲ့ scroll လုပ်ဖို့အတွက် Ctrl key ကိုဖိထားပါ။ document တစ်ခုတည်းအတွင်းမှာ အရွယ်အစားအမျိုးမျိုးရှိတဲ့ စာမျက်နှာတွေကို ဖန်တီးနိုင်တဲ့ လုပ်ဆောင်ချက်ကို အကောင်အထည်ဖော်ထားပါတယ်။
  • Base သည် Firebird DBMS နှင့်အလုပ်လုပ်သည့်အခါ ရက်စွဲ သို့မဟုတ် အချိန်အလိုက် filtering ကို ယခုပံ့ပိုးပေးပါသည်။ Design View တွင် အခြား query တစ်ခုသို့ ပြောင်းသောအခါ SQL query comment များ ဖျက်ခံရသည့် ပြဿနာကို ဖြေရှင်းပြီးပါပြီ။
  • Microsoft Office မှာ ထည့်သွင်းထားတဲ့ ဇယားအမျိုးအစားအသစ် ("chartex") ပါတဲ့ OOXML ဖိုင်တွေကို Chart က အခုဆိုရင် import လုပ်ပြီး ပြန်သိမ်းတာကို ပံ့ပိုးပေးပါတယ်။ ဒါပေမယ့် LibreOffice က လက်ရှိမှာ ဒီဇယားတွေကို မပြသနိုင်သလို edit လည်း မလုပ်နိုင်သေးဘဲ placeholder တွေကို ပြသနေပါတယ်။
  • မက်ထရစ်များဖန်တီးရန်အတွက် ဒိုင်ယာလော့ဂ်တစ်ခုကို သင်္ချာတွင် ထည့်သွင်းထားသည်။

source: opennet.ru

DDoS ကာကွယ်ရေး၊ VPS VDS ဆာဗာများပါသည့် ဆိုက်များအတွက် ယုံကြည်စိတ်ချရသော hosting ကို ဝယ်ယူပါ။ 🔥 DDoS ကာကွယ်မှု၊ VPS VDS ဆာဗာများပါရှိသော ယုံကြည်စိတ်ချရသော ဝဘ်ဆိုက် hosting ကို ဝယ်ယူပါ | ProHoster