Організація The Document Foundation оголосила про початок бета-тестування офісного пакету LibreOffice 26.8. Готові настановні пакети підготовлені для різних дистрибутивів Linux, Windows и macOS. Реліз відбудеться 18-20 серпня.
Серед змін:
- Забезпечено виставлення різного кольору фону верхньої панелі (Notebookbars) у різних модулях (Writer, Calc, Draw та Impress). У режимі поділу інструментів за вкладками з'явилися мітки категорій. Додано можливість перемикання між вкладками на панелі, використовуючи тачпад або колесо миші.
- Можна змінити колірну тему без перезапуску програми.
- У панелі інструментів, бічній панелі та випадаючому блоці форматування уніфікований список стилів, який тепер скрізь виглядає однаково і не втрачає стандартних стилів після додавання власних.
- До діалогу налаштування стилю сторінки та до бокової панелі додано додаткові розміри сторінок A0, A1, A2, B0, B1, B2 та B3.
- У бічній панелі в діалозі керування стилями реалізовано можливість незалежного застосування фільтрів стилів.
- Надано можливість налаштування комбінацій клавіш у прив'язці до окремих документів.
- Реалізовано вбудовану підтримку варіативних шрифтів OpenType (variable fonts), в яких товщина, ширина та інші стилістичні характеристики гліфу можуть довільно змінюватися. Замість окремого опису кожного подання комбінації можливих варіантів визначаються в одному шрифтовому ресурсі через визначення можливих delta-відхилень від базового гліфу з отриманням результату через застосування інтерполяції.
- У діалозі пошуку та заміни тексту в регулярних виразах реалізована можливість використання escape-послідовностей для кодування Unicode-символів, наприклад, «u» для перекладу рядка або «u» для літери «A» у верхньому регістрі.
- При задіянні в інтерфейсі базових VCL-віджетів реалізовано виведення попередження з пропозицією встановити пакет інтеграції з робочим столом (наприклад, libreoffice-kf6 для KDE).
- Коректне використання шрифтів, імена яких змінюються в залежності від виставленої в системі мови. Документи, створені під час використання однієї мови в інтерфейсі, тепер коректно відображаються з потрібними шрифтами в інтерфейсах з іншою мовою, якщо ці шрифти встановлені в системі.
- У конфігураціях без встановленого доповнення APSO (Alternative Python Script Organizer) надано можливість відкриття Python-скриптів у системному текстовому редакторі з діалогу управління макросами.
- У діалозі вставки гіперпосилання додано опцію для вирізування параметрів з URL («?a=b&c=d…»).
- Для діалогів, здатних змінювати свій розмір, на платформі Windows додано кнопку для розкриття вікна на весь доступний простір.
- Доданий фільтр для пошуку в словниках, підключених користувачем.
- Внесено численні покращення в обробку та відображення тексту мовами з накресленням справа-ліворуч.
- У Writer та Calc дозволено редагування існуючих стилів таблиць.
- Зміни у редакторі документів Writer:
- Додано режим наочного порівняння документів, що дозволяє в одному вікні пліч-о-пліч оцінити відмінності у двох документах або різних версіях одного документа.
- Реалізовано новий двигун компонування абзаців (Paragraph Composer), що розбиває текст на рядки і розподіляє прогалини при вирівнюванні по ширині з урахуванням не тільки заповнення поточного рядка, а й рядків, що йдуть слідом. Новий двигун дозволяє рівномірно розподілити порожнечі у всіх рядках абзацу, виключивши ситуації, коли один рядок майже повністю заповнений, а інший майже порожній через сусідство довгих слів.
- Додано опцію «View ▸ Grids and Helplines ▸ Display Baseline Grid» для візуалізації макетної сітки, за якою проводиться вирівнювання літер нижньої межі рядків. У налаштуваннях можливе виставлення довільного кольору горизонтальним напрямним (Tools ▸ Options ▸ LibreOffice ▸ Appearance ▸ Customizations ▸ Baseline grid).
- При включенні функція вирівнювання базової сітки реалізовано коректне вирівнювання врізок тексту.
- Додано підтримку читання та реекспорту DOCX-файлів з властивостями стилів для приховування елементів та показу в галереї. У фільтрах імпорту та експорту DOCX також забезпечено коректне оброблення коментарів до віддаленої області тексту. Коментарі до віддаленого тексту в режимі відстеження змін відображаються, як і сам текст.
- Додано режим перегляду «Чернетка» (View ▸ Draft), що залишає тільки текст і приховує елементи оформлення, що відволікають, такі як відступи, колонтитули і зображення.
- У бічній панелі у рядку швидкого пошуку реалізовано підтримку пошуку в коментарях. Опції швидкого пошуку тепер показують відразу на панелі, без відкриття модального діалогу.
- Додана опція, яка вимикає видалення виділеного тексту при початку введення нових символів без зняття виділення (Tools ▸ Options ▸ LibreOffice Writer ▸ Formatting Aids: Typing: ☑ Typing replaces selection).
- Додано підтримку сортування заголовків розділів документа в алфавітному порядку.
- У діалог підрахунку слів додані дані про кількість слів до та після курсору.
- У режимі експертної настройки додано можливість перевизначення вмісту випадаючого списку стилів, використовуючи параметри ShowDefaultStyles, ShowUsedStyles, ShowFavouriteStyles та ShowUserDefinedStyles у групі org.openoffice.Office.Common.
- Підвищено продуктивність відкриття дуже великих документів із зображеннями.
- Додано режим наочного порівняння документів, що дозволяє в одному вікні пліч-о-пліч оцінити відмінності у двох документах або різних версіях одного документа.
- Зміни в табличному процесорі Calc:
- У зведених таблицях (Pivot Tables) додано можливість вставки стовпців зі значеннями, що не підставляються безпосередньо, а обчислюються на основі даних з електронної таблиці.
- У панелі інструментів кнопка керування кордонами перетворена на комбіновану кнопку, яка крім меню, що випадає зі списків доступних типів рамок, тепер запам'ятовує вибраний стиль і при повторному натисканні відразу вибирає його, а меню показує тільки при натисканні на значок зі стрілкою.
- Додано команду Shuffle для рандомізації порядку осередків у вибраному діапазоні.
- Доданий режим "тихого" блокування введення некоректних даних без виведення попереджень.
- Поліпшено сумісність із форматом XLSX при примусовому перенесенні рядків усередині осередків при створенні посилань.
- Покращено інтерфейс для зміни форматування тексту в заголовку та футері осередків.
- Дозволено вказівку відносного розміру шрифтів щодо стилю осередків.
- Додана клавіатурна комбінація Ctrl + Home для переведення курсору на перший зайнятий осередок.
- У зведених таблицях (Pivot Tables) додано можливість вставки стовпців зі значеннями, що не підставляються безпосередньо, а обчислюються на основі даних з електронної таблиці.
- Зміни у системі створення презентацій Impress:
- Надано можливість створення слайдів різного розміру в одній презентації.
- Додана підтримка угрупування слайдів у секції, що може використовуватися для навігації з урахуванням структури презентації. У бічній панелі та в панелі управління сторінка надає можливість відображення заданих користувачем імен слайдів, поряд з їх номерами.

- Реалізовано можливість доступу до палітри колірних тем через верхню панель.
- Додано можливість перемикання між нумерованим та маркованим стилями списків із збереженням їхньої структури.
- Реалізовані варіанти вбудованих шаблонів презентацій, що мають співвідношення сторін 16:9, на додаток до запропонованих варіантів 4:3. При використанні даних шаблонів зміна формату слайда з 4:3 на 16:9 не призводить до розтягування фону.
- У режимі показу презентації можливе автоматичне масштабування піктограм в опціональній навігаційній панелі залежно від розміру вікна.
- У Draw додана опція для використання колеса миші для масштабування замість прокручування. Для скролінгу колесом миші у цьому режимі слід утримувати клавішу Ctrl. Реалізовано можливість створення сторінок різного розміру в одному документі.
- У Base реалізована підтримка фільтрації за датою або часом під час роботи з СУБД Firebird. Вирішено проблему з видаленням коментарів до SQL-запиту при перемиканні на інший запит у Design View.
- У Chart реалізовано можливість імпорту та перезбереження файлів у форматі OOXML, що містять нові типи діаграм («chartex»), додані до Microsoft Office. При цьому LibreOffice поки що не може відображати та редагувати такі діаграми, і показує замість них заглушки з інформацією про те, що вони не підтримуються.
- Math додав діалог для створення матриць.
Джерело: opennet.ru

